Zaha Hadid ve MİA Planlarına Mahkemeden İkinci Kez Red

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, “Zaha Hadid Planları” olarak bilinen planın yürütmesini durdurdu.

Mahkeme kararında özetle “Teknik ve ayrıntılı açıklamalara yer alan bilgi ve belgeler, bilirkişi raporu ile birlikte değerlendirildiğinde dava konusu planın şehircilik ilkeleri ve planlama teknikleri yönünden kamu yararına ve hukuka uyarlık görülmemiştir.

Dava konusu plan esas alınarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması yapılması durumunda telafisi güç ve imkansız zararların doğacağı da tabidir.

Anılan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere 13.02.2013 tarihinde oy birliğiyle karar verildi”

Mahkemenin bu kararından sonra, Kartal Belediyesi’nde 1/1000 ölçekli planlarla ilgili gerek Encümende, gerekse mecliste yapılacak çalışmalar mahkeme kararından dolayı durdurulması gerekiyor.

Bu kararla ayrıca M lejantı 1/1000 ölçekli plan çalışmalarında mahkemenin sonucuna kadar durdurulması gerekiyor.

Bu arada, “Zaha Hadid” Planları bu kararla beşinci kez durdurulmuş oldu.

MİA PROJESİ’NE ÜÇÜNCÜ KEZ DURDURMA KARARI

Öte yandan Kartal Belediye Başkanının kamuoyuna lanse ettiği “MİA PROJESİ” olarak bilinen Kordonboyu planlarının yürütmesi de İdare Mahkemesi tarafından yürütmesi durduruldu. Bu durumda mahkeme sonuçlanana kadar bu bölgede her hangi bir uygulama yapılamayacak..

Kordonboyu planlarıda, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın başvurusu üzerine üçüncü kez mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınmış oldu.

Mahkeme kararında “Bu durumda dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler bilirkişi raporu ile birlikte değerlendirildiğinde dava konusu planın şehircilik ilkelerine ve plan teknikleri yönünden kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmaktadır” denilmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın