Zaha Hadid Architects’ten Odesa Expo 2030 için Modüler Pavyonlar

Modüler yapılar, Zaha Hadid Architects'in Odesa Expo 2030 adaylığı için önerdiği ve katılımcı ülkelere kendi pavyonlarını inşa etmeleri için bir parça kit sunduğu masterplanın çekirdeğini oluşturuyor.

Zaha Hadid Architects’in Ukrayna’nın World Expo 2030 teklifi için hazırladığı masterplan, etkinlik için 80.000 metrekarelik sergi alanı sağlayacak dört büyük merkezi pavyon üzerine odaklanıyor.

Fuar sona erdiğinde modüler pavyonlar fuar alanında yeni bir konferans merkezi olarak kullanılmanın yanı sıra Odesa şehrinden 20 dakika uzaklıkta bulunan Hacıbey (Khadzhibey) Halici’nde ticaret fuarları ve etkinlikleri düzenlemek üzere de değerlendirilecek.

Zaha Hadid Architects’in tasarımı kapsamında her ülke çeşitli parça kitlerinden yapılmış modüler ulusal pavyonlarını oluşturarak Expo 2030’un kapsayıcı temasını kendi ülkeleri aracılığıyla bireysel olarak yeniden yorumlayabilecek.

Modüler bileşenlerin her biri, bir pavyonun standart 1.600 metrekarelik alanının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturacak ve diğer çeşitli modüler öğelerle birleştirilebilecek. Ülkeler modülleri kendileri seçebilecek ve pavyonlarını dijital tasarım sistemi kullanarak tasarlayabilecek.

Masterplanda bir dizi meydanın yanı sıra tüm fuar alanlarını birbirine bağlayacak bir ana bulvar yer alıyor. Bulvarın güneyinde ulusal pavyonlar sıralanırken, kuzeydeki Hacıbey (Khadzhibey) Halici’nde bir sahil ekoparkı yer alacak.

Ana bulvarın her iki ucunda da ziyaretçiler, personel ve katılımcılar için hizmet, konaklama ve lojistik alanları planlanacak.

Odesa Expo 2030, “eski miras düşünülerek” tasarlanan ve Doğu Avrupa’da ev sahipliği yapan ilk dünya fuarı olarak hayata geçirilecek. Fuarın ardından ulusal pavyonlar sökülerek Ukrayna genelinde sivil binalar olarak kullanılabilecek veya katılımcılar tarafından kendi ülkelerine taşınabilecek.

Modüller, yakınlardaki Karadeniz, Azak Denizi ve Dnipro Nehri’nde nakliye için kullanılan mavnalara sığabilecek şekilde özel olarak tasarlanacak.

Zaha Hadid Architects Ukrayna’da devam eden savaştan bahsetmese de, hazırladıkları masterplanda “Güney Ukrayna’daki hasarlı ve yıkılmış yapılardan geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanarak beton kullanımını en aza indirmeyi hedeflediklerini” belirtmiş.

Tüm çatılara fotovoltaik eklenecek ve Expo 2030 mikro şebekesi rüzgar türbinlerine bağlanacak, böylece fuarın kendisi için gereken enerjiyi sağlanırken aynı zamanda bölge halkı için yenilenebilir enerji yaratılmış olacak.

Expo 2030’a ev sahipliği yapmak için Odesa dışında; Güney Kore’de Busan, İtalya’da Roma ve Suudi Arabistan’da Riyad şehirleri de adaylıklarını açıkladı. Hangi şehrin kazanacağına dair karar Kasım 2023’te açıklanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın