Zaha Hadid Architects’ten Çok İşlevli Bir Spor Merkezi

Zaha Hadid Architects (ZHA), yeni Hangzhou Uluslararası Spor Merkezi'nin tasarımı için düzenlenen yarışmayı kazandı.

60.000 kişilik bir futbol stadyumu ve antrenman sahaları içeren Hangzhou Uluslararası Spor Merkezi’nin tasarımında ayrıca 19.000 kişilik bir kapalı arena ve iki adet 50 metrelik havuza sahip bir su sporları merkezi yer alıyor. Hangzhou’nun geleceğin bilim ve teknoloji kültür bölgesi içinde yer alan spor merkezi, şehrin genişleyen metro ağının 3. ve 5. hatlarına doğrudan erişim sağlayan yeni bir nehir kenarı parkı ve halka açık plazalar oluşturuyor.
Dünyanın önde gelen e-ticaret merkezlerinden biri olan Hangzhou, Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden birçoğuna ev sahipliği yapıyor ve ülkenin dört bir yanından IT (bilişim teknolojileri) profesyonellerini ve girişimcileri şehirde yaşamaya ve çalışmaya çekiyor.


Hangzhou’nun artan nüfusunu barındıran Uluslararası Spor Merkezi’nin tasarımı, tabandaki oyunculardan profesyonel sporculara kadar çeşitli tesisler sunmakta. Her bir mekanın kompakt tasarımı, yönelimleri ve kompozisyonlarıyla birlikte, alanın neredeyse yarısının şehir için yeni kamusal alanlara dönüştürülmesine olanak tanıyor. Bölgenin kentsel planına ve nehir kıyısı boyunca uzanan doğal peyzaja entegre olan merkez, etkinlikler, dinlenme ve eğlence için yeni parklar ve toplanma alanları içeriyor.
Merkezin en büyük mekânı olan 135.000 metrekarelik futbol stadyumu, yeni parkın şehre bakan doğu tarafında yer alıyor. Stadyumun batı ve güneyinde yer alan kapalı arena ve su sporları merkezi ise alan boyunca uzanan katmanlı platformu ile stadyuma bağlanıyor.


Hangzhou’yu çevreleyen yamaçlardaki çay çiftliklerinin teraslamasından esinlenerek tasarlanan 45.000 metrekarelik platform, spor merkezinin antrenman ve fitness salonları, soyunma odaları, ofisler ve platformun avlusuna ve teraslarına bakan mağazalar, restoranlar ve kafeler gibi mekanlar arasında paylaşılan yardımcı tesislere ev sahipliği yapıyor.


Çoğu stadyumun katı cephelerinin aksine, Hangzhou Uluslararası Spor Merkezi’nin stadyumunun cephesi, şehrin panoramik manzarasını sunan çeşitli yiyecek ve içecek mekanlarına ev sahipliği yapan terasları barındıran panjurlarla dışarı açılıyor.

FIFA standartlarına göre tasarlanan stadyumun oturma düzeni, seyircileri oyun alanına mümkün olduğunca yaklaştıracak ve her koltuktan mükemmel, sınırsız görüş sağlayacak şekilde yapılandırılmış; sahadaki oyuncular ve stadyum boyunca oturan taraftarlar için yoğun bir maç günü atmosferi yaratıyor. Bu programatik gereklilikler, panjurlu cephede dalgalanmalar olarak ifade edilen geometrileri tanımlıyor.


Stadyumun panjurlu cephesi iç ve dış mekan arasındaki sınırı belirsizleştiriyor. Panjurların maddeselliği ve detayları, stadyuma yakından bakıldığında katmanlı, jeolojik bir bütünlük görüntüsü veriyor. Uzaktan bakıldığında ise panjurlu cephe şeffaflaşarak stadyumun oturma çanağının altındaki kamusal alanları şehirle birleştiriyor.


19.000 koltuk kapasiteyle devam eden 74.000 metrekarelik kapalı arena, stadyumdan bağımsız olarak çalışabiliyor ve büyük müzik ve kültür etkinliklerinin yanı sıra basketbol gibi Çin’in en popüler seyirci sporlarının çoğuna ev sahipliği yapmak için maksimum operasyonel esneklikle tasarlandı.

Parkın batısında yer alan 15.000 metrekarelik su sporları merkezi, yeni başlayanlardan uzman yüzücülere ve dalgıçlara kadar her seviyede yarışma, eğitim ve öğretime uygun iki adet 50 metrelik havuz içeriyor. Bölge düzeyinde 800 izleyiciye kadar müsabaka etkinliklerine ev sahipliği yapabilen havuzlar aynı zamanda yerel okulların düzenlediği derslere de ev sahipliği yaparak her hafta binlerce çocuğun temel yaşam becerisi olan yüzmeyi öğrenmesini sağlıyor.

Hangzhou’nun ılıman ikliminde yer alan Uluslararası Spor Merkezi, Çin’in Çevreci Bina Programı’nın en yüksek 3 Yıldız derecesine göre tasarlandı ve her bir mekan yılın büyük bölümünde doğal hibrit havalandırma kullanarak en uygun koşulları sağlıyor. Yıllık güneş ışınımı analizi, cephenin dış panjurlarının bileşimini belirlerken, fotovoltaikler tüm mekanlar için güneş enerjisi toplayacak. Toprak ısı değişimi ve geri dönüşüm sistemleri tüm tesislerin en verimli şekilde çalışmasını sağlayacak.

Merkezin çevre düzenlemesi, nehir kıyısı boyunca bölgenin drenaj ağının ayrılmaz bir parçası olan sulak alanlar oluşturuyor. Filtreleme ve yeniden kullanım için yağmur ve atık suları toplayıp kanalize eden bu ağ, kirleticileri doğal yollarla uzaklaştırmak için bölgeye özgü su florası ve faunasını kullanıyor.

Proje boyunca somutlaştırılmış karbonu azaltmak için ZHA’nın optimizasyon süreçleri yapı için gerekli malzeme miktarını en aza indiriyor ve geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir içeriği artırmak için geliştirilen yerel tedarik zincirleri ve satın alma sistemleriyle entegre ediliyor.

Çoğu büyük stadyumun sadece maç günlerinde ziyaretçileri ağırlayan ve kullanılmadığı zamanlarda şehrin kentsel dokusuna engel teşkil eden tek kullanımlık programlamasının aksine, Hangzhou Uluslararası Spor Merkezi’nin çok çeşitli spor, eğlence ve dinlenme tesislerinin yanı sıra halka açık plazaları ve nehir kıyısındaki parkı, merkezin her gün ve her akşam toplum için popüler bir buluşma yeri olmasını sağlayacak.

Etiketler

Bir cevap yazın