Zaha Hadid Architects’ten Çin’in Eski Başketine Futbol Merkezi

Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan, 60.000 kişilik Yeni Xi'an Uluslararası Futbol Merkezi, ulusal ve uluslararası maçların yanı sıra yerel lig maçları, eğitimler, eğlence performansları ve kültürel etkinlikler için de kullanılacak.

Çin’in eski başkenti ve İpek Yolu’nun merkezi olan Xi’an, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri karşılayan uzun bir geçmişe sahip. Xi’an Uluslararası Futbol Merkezi, küresel futbol arenasında bu geleneği sürdürerek şehir için yeni kamusal alanlar, spor ve dinlenme tesislerinden oluşan kalıcı bir miras inşa ediyor.

Futbol merkezi, şehrin genişleyen metro ağındaki istasyonları ile Xi’an’ın Fengdong Yeni Bölgesi’nde yer alıyor.

Dokuz milyonluk nüfusu ve iki profesyonel futbol kulübü ile Xi’an, 2023 Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) Asya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Merkez, futbol için optimum koşulları sağlayacak ve 2023 Turnuvası’ndan sonra yeni nesiller tarafından da kullanılabilecek şekilde tasarlandı.

Fengdong’un merkezi iş alanının dikey kentsel ızgarasına entegre edilmiş olan stadyumun açık cepheleri, şehir sakinlerini gün boyunca kamusal alanların, dinlenme ve yemek tesislerinin keyfini çıkarmaya davet ediyor.

Şehrin üzerinden Qing Dağı’na bakan bir dizi gölgeli bahçe terasında yer alan bu mekanlar, futbol maçları, kültürel etkinlikler ve performanslar sırasında stadyumu ziyaret eden izleyicilere de hizmet verecek.

Tasarımda ultra hafif, uzun açıklıklı bir kablo ağına sahip çatı strüktürü kullanılmış. Bu kullanım şekli, minimum yük ve malzeme kullanımı ile sonuçlanıyor. Stadyumun strüktür yükünü azaltıyor.

Gerilmiş kablo ağ yapısıyla desteklenen, oturma yeri üzerindeki yarı saydam bir zar, seyircileri sert hava koşullarından ve doğrudan güneş ışığından koruyor. Aynı zamanda fazla miktarda doğal ışığın oyun yüzeyine ulaşmasına izin vererek sahada çimlerin büyümesini destekliyor.

Oturma çanağının dijital modelleme ile oluşturulan geometrisi ile futbol için heyecan verici bir atmosfer oluşturuluyor, tüm oyuncular ve izleyiciler için olağanüstü bir maç deneyimi sağlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın