Zaha Hadid Architects’ten Budapeşte’de Karma Kullanımlı Bir Yaşam Merkezi: Zugló City Center

Zaha Hadid Architects, Budapeşte’de Zugló City Center isminde karma kullanımlı, doğayla çevrili bir yaşam merkezi tasarladı.

Budapeşte’nin 14. bölgesindeki karma kullanımlı Zugló City Center, Bosnyák Meydanı ve Rákos Deresi arasındaki yaklaşık yedi hektarlık bir alanda, doğayla çevrili yeni kentsel alanları evler, mağazalar ve ofislerle bütünleştiriyor.

Macaristan’da Bayer Construct Group tarafından aşamalı olarak geliştirilen projenin inşaatına önümüzdeki yılın başlarında başlanacak ve 2029’da tamamlanması planlanıyor.

Bölgenin caddeleri ve parklarının çevredeki kentsel dokusuyla tanımlanan Zugló City Centre, Rákos Deresi’nde yeniden kurulan doğal ekosistemle bağlantı kurmak için tasarımın kalbinde yeni meydanlar ve bahçeler örüyor; restoranlar ve kafeler, mağazalar, apartmanlar ve ofislerin yanı sıra yeni bir tıp kliniği ve belediye binası ile sıralanmış birbirine bağlı bahçeler ve plazalar ağı oluşturuyor.

“Zugló Şehir Merkezi’nin imarına yönelik mimari tasarım ihalesini kazanmış olmak bizim için büyük bir onur. Proje, başkentin Peşte tarafında en yeşil ve en sürdürülebilir mahallelerden birini yaratacak. Çevreye ve Rákos Deresi’ne organik olarak bağlanan yeni şehir merkezi, oluşturulacak geniş yeşil alanlar ve topluluk alanları ile uyumlu bir bütün oluşturacak konut, ofis, ticaret ve eğlence hizmetlerini eşit olarak sunacak. Kompleks, aynı zamanda güzel başkent Budapeşte’nin mimarisine, kültürüne ve tarihine de saygı duyacak ve son teknoloji çözümlerle geleceğin önünü açacak.”
Zaha Hadid Architects Direktörü Gianluca Racana

Zugló City Centre, yerel topluluk için yaşam kalitesini artırırken enerji tüketimini ve emisyonları azaltmak için tasarımına geleceğe dönük çözümler yerleştiriyor. Yalıtkan yeşil çatıların yanı sıra yılda 90.000 metreküp yağmur suyunun toplanması, depolanması ve yeniden kullanılması ve binalarının yönelimi ve bileşimi, merkezdeki sıcaklıkları doğal olarak düzenlemeye katkıda bulunuyor. Budapeşte şehir merkezindeki ortalama sıcaklıklara kıyasla yaz sıcaklıklarını 6°C’ye kadar düşürüyor.

Bu hedeflere ulaşmak için, tasarımın, bölgenin üçüncü büyük parkı olması planlanıyor ve yaklaşık 35.000 metrekarelik ortak yeşil alan, gölgeli ağaçlar ve göletler içeriyor. Akıllı sistemler tarafından kontrol edilen ve yenilenebilir kaynaklarla desteklenen merkezi bir tesis, geleneksel ısıtma ve enerji kaynağı kullanan binalara kıyasla enerji tüketimini azaltıyor.

Geniş yaya bölgeleri ve yeni bisiklet yolları, kısa yürüme mesafelerinde yaşam, çalışma ve eğlence alanlarını birbirine bağlayarak kentsel mikro hareketliliği teşvik ediyor. Mikro/makro simülasyonlarla birlikte ayrıntılı ulaşım etki değerlendirmeleri ile belirlenen çevredeki altyapı ve yol ağları iyileştiriliyor ve 12.000 metrekare yeni peyzaj alanlarının oluşturulmasını içeriyor.

Rákos Deresi’nin doğal ekosistemine uzanan “yeşil omurga”, 900 yeni ağacın dikilmesini içeriyor ve şehir merkezi tasarımının merkezi eksenini tanımlıyor; kentsel plaza ve bahçelerden dere kenarındaki doğal park alanına dönüşerek, 14. bölgede yaşayan herkesin doğayla kolayca bağlantı kurmasını sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın