Zaha Hadid Architects’in Tasarladığı Dnipro Metro İstasyonu’nun Yapımı Devam Ediyor

Zaha Hadid Architects'in tasarladığı Ukrayna’daki Dnipro Metrosu için üç yeni istasyonun inşaatı devam ediyor. Şehrin metro hattına yapılan 4 kilometrelik ek için kazı ve mühendislik çalışmalarına 2016 yılında başlanmıştı.

Tasarlanan üç yeni istasyon: Teatralna, Tsentalna ve Muzeina, Dnipro’nun doğu bölgelerindeki yaşayanları, işletmeleri, kültürel ve akademik kurumları şehir merkezi ve Dnipro-Holovnyi demiryolu istasyonu ile birleştirecek.

Dnipro’nun merkezindeki trafik sıkışıklığını azaltan metro hattı, kullanıcının şehrin doğusundaki Dnipro Nehri kıyısındaki parklara, plajlara ve dinlenme tesislerine de şehir merkezinden kolayca ulaşımını sağlayacak.

Dnipro şehri, mühendislik-metalürji ve imalat merkezi olarak eski bir kent geçmişine sahip. Bu kent hafızası tasarımda, metro istasyonlarının girişlerindeki büyük lehimlenmiş çelikten pavyonlarla yansıtılıyor.

Dnipro’nun yerel dökümhanelerinden geri dönüştürülmüş çelik plakalarla inşa edilen pavyonların yontulmuş formları, şehrin çelik işçiliğindeki uzmanlığını da sergiliyor. Her bir giriş pavyonu, şehrin metrosuna erişimi gösteren, kolayca tanınabilir bir kent simgesi haline geliyor.

Her istasyonun bilet gişe hollerinin tasarımı farklı ve iç mekanlar, koridorlar ve platformlar, Dnipro Metrosu’nun kimliği ile uyumlu bir biçimsel ve mekansal mantığı paylaşıyor.

İç mekanlarda sezgisel navigasyon kavramı irdelenmiş ve şehir genelinde güvenli, konforlu, keyifli bir ulaşım sağlamak için yolcuları her istasyonda yönlendirmek için kullanılmış.

2025 yılında kullanıcıya açılması planlanan Dnipro Metro Hattı’nın üç yeni istasyonu, şehrin ulaşım ağını geliştirmeye yönelik devam eden kent programının ayrılmaz bir parçası.

Etiketler

Bir yanıt yazın