Zaha Hadid Architects ve ArchAgenda’dan Bir Metaverse Girişimi: Metrotopia

Zaha Hadid Architects ve Chicago merkezli ArchAgenda, küresel tasarım topluluğu için sanal iletişim merkezi olmaya adanmış bir Metaverse girişimi olan Metrotopia'yı kurdu.

Metrotopia Metaverse, 18 Mayıs 2023’te OMA, Morphosis, Coop Himmelb(l)au, UnStudio, MAD, Sou Fujimoto, Archi-Union, LAVA, CAP, EcoLogic Studio ve Zaha Hadid Architects (ZHA) gibi dünyanın önde gelen mimarlık ofislerinden bazılarının güncel çalışmalarını sergileyen “Knowledge Transfer” başlıklı, Venedik Mimarlık Bienali’nde açılacak sanal bir sergi ile başlıyor.

Sergi, 18. Venedik Mimarlık Bienali’nin Lesley Lokko tarafından ortaya konan “Geleceğin Laboratuvarı” temasına yanıt veriyor. Metrotopia, dünyanın dört bir yanından mimarlık öğretmenlerinin araştırma çalışmalarını gösteren ve Venedik’in üzerinde gezinen sanal pavyonlardan oluşan CityX’in yanı sıra New York Institute of Technology’nin ev sahipliğinde Palazzo Ca Zenobio’da düzenlenen ve birçok mimarlık okulundan öğrenci çalışmalarının sergilendiği fiziksel bir sergiyi de içeren Mimarlık Bienali yan etkinliğinin bir bölümü. Metrotopia’nın ayrıca bu yılın ilerleyen dönemlerinde Chicago Mimarlık Bienali’ne de katkıda bulunması planlanıyor.

Patrik Schumacher: “Önde gelen firmaları Metrotopia’da geleceğe yönelik çalışmalarını sergilemeleri için davet ettik. Bazılarımız son Bienaller’in zamanımızın önemli mimari tasarımlarını sunmaktan uzaklaştığını fark etti. Bu nedenle bizim fikrimiz, mimarinin kentsel gelişime gerçek katkısını en gelişmiş haliyle ön plana çıkarmaktır,” diye açıklıyor.

Metrotopia Metaverse, Unreal Engine 5 ile oluşturulmuş, tasarlanmış nesnelerin ve alanların karakterinin ve kalitesinin aslına sadık bir şekilde görselleştirilmesine olanak tanıyan gerçeğe yakın bir ortamda gerçekçi iletişimsel etkileşim için mekansal sesler barındıran çok oyunculu sanal bir ortam. Metrotopia’nın teknoloji ortağı ve barındırma platformu ise Mytaverse.

Geniş bir tasarım ekosistemi için sanal bir şehir ve yaratıcı kültür-sanayi merkezi olmayı hedefleyen Metrotopia, kentsel tasarım, mimari, iç mekan, mobilya tasarımı, ürün tasarımı, moda tasarımı, grafik tasarım gibi tüm tasarım disiplinlerinin yanı sıra ilgili okulları, galerileri, müzeleri, sergileri, tasarım haftalarını, bienalleri, ödülleri ve konferansları, ayrıca ilgili yayınevlerini, dergileri ve online medyayı bir araya getiriyor.

Metrotopia’nın ilk binası ve ilk kentsel çekirdeği, ZHA tarafından tasarlandı. Yakında daha fazla mimar ve iç mimar bir araya gelerek, en canlı şehir bölgelerinde değer verdiğimiz türden ortak yerleşim birliktelikleri sunan çeşitli, çok sesli bir şehir manzarası yaratacak.

Schumacher şöyle devam ediyor: “Oyun endüstrisi tarafından geliştirilen teknolojiyi transfer ederken, Metrotopia video oyunlarıyla ilgili tüm ilişkileri geride bırakıyor. Hedef kitlemiz, kültürel iletişimlerini, küresel erişimlerini ve sergileme, ağ kurma ve işbirliği yapma yollarını genişletmek isteyen yaratıcı profesyoneller.”

“Ekosistemde erken benimseyenler NFT’ler ya da Metaverse tasarımları aracılığıyla Web 3.0’a öncülük edenler olsa da, mekansal gezinme, gerçek zamanlı çok kullanıcılı etkileşim ve kalabalık deneyimleri sağlayan sürükleyici bir ağ olarak Metaverse’in yakında herkesin katılımıyla yükselişe geçeceğine şüphe yok. Benimsenme belirli bir eşiği aştığında karşı konulmaz ağ etkileri ortaya çıkacaktır. Metrotopia bu anı öngörmeye ve kucaklamaya hazırdır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın