“Yürüyen Köşk”e 3. restorasyon

Atatürk'ün çınar ağacı dalının kesilmemesi için temelinden kaydırttığı 'Yürüyen Köşk' üçüncü kez restore edilecek.

Atatürk’ün çınar ağacı dalının kesilmemesi için temelinden kaydırttığı, bu yüzden ‘Yürüyen Köşk’ adı verilen tarihi yapıda, yeniden restorasyon çalışması yapılacak.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, yaptığı açıklamada, tarihi köşkün bazı bölümlerinde yer yer bozulma ve çürümeler meydana geldiğini söyledi.

Köşkün deniz kenarında yer alması, tuzlu su ve neme maruz kalması nedeniyle zarar gördüğünü kaydeden Koçal, bugüne kadar iki kez restorasyondan geçen köşkün yeniden restoresi için Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nden gerekli iznin çıktığını anlattı:

”Yürüyen Köşk en az 3, 4 senede bir restore edilmesi gereken bir yer. Deniz kenarı olmasından dolayı buna ihtiyaç duyuluyor. Yaklaşık 5 ay önce kurula köşkün durumunu bir rapor halinde bildirdik. Onun izni de 1 ay önce geldi. Keşfi çıkartıldı. İlk etapta keşif bana yüksek geldi. Arkadaşlara yeniden bir keşif çıkartmaları talimatını verdik. Bu çalışma sürüyor. İhaleye çıkacağız.”

Koçal, yaklaşık 140 bin liralık bir restorasyon bedeli çıkacağını da sözlerine ekledi.

Köşk, son olarak 2006 yılında restorasyondan geçmişti.

4 METRE KAYDIRILDI
Atatürk’ün bir yat gezisi esnasında gördüğü ve gölgesinde kahve içerek dinlendiği çınar ağacının yanı başında yapılan köşk, 1929’da tamamlandı. Zamanla büyüyen çınar ağacının dallarının köşke zarar vermesi üzerine bahçıvan dalların kesilmesini önerdi.

Atatürk, dalların kesilmesi yerine köşkün kaydırılması talimatını verdi. Bunun üzerine köşk, temeline raylar döşenerek 4 metre doğuya kaydırıldı. Bu nedenle köşke ‘Yürüyen Köşk’ adı verildi. Halen müze olarak kullanılan köşkte Atatürk’e ait şahsi eşyalar ve balmumu heykel yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın