Yürünebilir Veri Görselleştirmesi Ağaçların Co2’yi Nasıl Yakalayıp Depoladığını Gösteriyor

Şimdiye kadar üretilen en büyük veri görselleştirmelerinden biri olan "Natural Capital" CRA-Carlo Ratti Associati ve Eni iş birliğinde tasarlandı.

Milano’nun tarihi botanik bahçesinde yer alacak olan enstalasyon, bitkilerin emisyonları absorbe etmede oynadığı rolü gösteriyor. Her bir ağaç türünün ne kadar CO2 yakalayıp depolayabileceğini göstererek, ağaçların oksijen üretiminde oynadığı kilit rolü göstermeyi amaçlıyor.

Proje, INTERNI’nin “Creative Connections” sergisi kapsamında 2021 Milano Tasarım Haftası’nda 4-12 Eylül 2021 tarihleri arasında halka açılacak. “Natural Capital“, 500 metrekarelik bir bahçeye uzanan dev bir veri görselleştirmesi ile deneyimlenecek.

İtalya’nın tasarım başkentinin merkezinde yer alan, ülkenin kentsel bahçelerinden biri olan Brera Botanik Bahçesi’nin bitki örtüsü arasında bir dizi yüzen kabarcık yer alacak. Her kabarcık, ilgili ağaçların yaşam döngüsü boyunca yakalayabilecekleri ve depolayabilecekleri karbondioksit miktarıyla orantılı olarak birkaç santimetreden birkaç metreye kadar farklı boyutlarda olabilecek.

Bahçenin girişinde, zeminde dev bir küre bulunuyor. Her yıl insan vücudu tarafından ortalama olarak üretilen CO2 miktarını temsil ediyor. Küre ile dallar arasında asılı kalan yüzen kabarcıklar arasındaki kontrast, bitkilerin gezegenin sağlığını koruma altına alması ve küresel ısınmayı sınırlamada oynadığı rolü açığa çıkarıyor. Karşılaştırma, ziyaretçilerin insanlar ve doğa arasındaki simbiyozları anlamalarını sağlıyor: birincisi karbondioksit üretiyor, ikincisi onu depoluyor.

“Hepimiz bitkilerin ve ormanların CO2’yi emmede oynadığı olumlu rolün farkındayız. Ama bu bağlantıyı nasıl daha iyi aydınlatabiliriz? Natural Capital, veri görselleştirmeyi somut, mekansal bir deneyime dönüştürerek, doğal ve yapay dünyaları biraz daha yakınlaştırarak yeni bir tasarım ortamı kurmayı hedefliyor.”
Carlo Ratti

Etiketler

Bir yanıt yazın