Yurtdışından Modern Cami Tasarımları

Türkiye genelinde yapılması planlanan ya da uygulanmış olan cami tasarımlarıyla ilgili tartışmalar sürerken, özellikle Doğu ülkelerinde son dönemde yapılmış cami uygulamalarını sizin için derledik.

Suudi Arabistan

Kral Said Camisi, Cidde
1987 senesinde inşa edilen, Cidde’nin en büyük camisi Kral Said Camisi, Suudi Arabistan’da birçok cami tasarımına imza atan Abdel-Wahed El Wakil tarafından tasarlandı. Ana malzeme olarak tuğlanın kullanıldığı cami 9.700 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Son cemaat yeri ise 2.464 metrekare alana sahip. Kareye yakın bir dörtgen plana sahip camide dört eyvan, merkezdeki alana açılıyor.

Corniche Camisi, Cidde
Cidde’de güçlü bir silüete sahip olan caminin tasarımcısı Abdel-Wahed El-Wakil. 1988 senesinde inşa edilen yapı 1989 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü. Sahil şeridinde yer alan ve geleneksel formlardan meydana gelen cami, günümüz ihtiyaçları için tekrar düşünülmüş ve dönüştürülmüş bir yapı.

King Khaled Uluslararası Havaalanı Camisi, Riyad
1991 senesinde kullanıma açılan havaalanındaki dikkat çekici yapılarından olan caminin, iç mekanında ve dışında yer alan plazada 5’er bin olmak üzere, toplam 10.000 kişilik kapasitesi bulunuyor. Yolcu terminalinin merkezinde olmasından dolayı havaalanının odak noktası olan caminin kubbesinin çapı 33 metre, minaresi ise 39 metre uzunluğunda.

Qasr al-Hokm Camisi, Riyad
Cami ve çevresindeki kamusal alanlar, kuleler, geçitler, ticari alanlar Qasr al-Hokm bölgesinin yenilenmesi amacıyla hazırlanan master planın ikinci aşamasında uygulandı. 1992 senesinde inşa edilen caminin mimarı ise Rasem Badran. “Kentsel doku içerisinde cami” geleneğinden yola çıkılarak cami kamusal alanlar içerisinde tasarlanmış. 1995 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülen yapı, geçmişten gelen öğeleri tekrar yorumlayarak oluşturulmuş bir tasarım.

Mısır

International Garden Mosque, İskenderiye
1989 senesinde inşa edilen caminin tasarımcısı Mohsen Zahran. Yapı, üçgen kesitli çatı penceresi, girişteki abdest alanının üstünde yer alan, kadınların ibadet etmesi için tasarlanmış bir asma kat, herhangi bir kolonun yer almadığı ibadet alanı ve dış duvarların tabanında yer alan yansıtıcı havuz gibi daha önce karşılaşılmamış öğelere sahip.

Magrip

Kral II. Hasan Camisi, Casablanca, Fas
Ülkedeki en büyük, dünyadaki ise yedinci büyük camisinin yapımına 1986 senesinde başlandı. Kralın 60. doğum günü olan 1989 senesinde bitirilmesi planlanan caminin yapımı 1993 senesine kadar sürdü. Fransız mimar Michel Pinseau’nin tasarladığı cami, 25.000 iç mekanda, 80.000’i de yapının çevresinde olmak üzere toplamda 105.000 kişinin ibadet edebileceği kapasitede. Atlantik Okyanusu’na yönelen cami, 210 metre ile dünyanın en yüksek minaresine sahip.

Lalla Soukaina Camisi, Rabat, Fas
1986 senesinde Kral II. Hasan tarafından inşa edilen cami Mouline, Zeghari ve Said tasarından tasarlandı. Dört eyvanlı plan tipine sahip olan cami 1000 kişilik kapasiteye sahip.

İran

Al Ghadir Camisi
Cami yerel topluluğun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ibadet alanları, kütüphane ve yardım kuruluşlarının ofislerinden oluşan bir programa sahip. 1980 senesinde inşa edilen yapının mimari ise Jahangir Mazlum Yazdı.

Amerika

Dar al Islam Camisi, Abiquiu, New Mexico, ABD
1981 senesinde inşa edilen caminin tasarımcısı ünlü mimar Hasan Fethi. Amerika’daki Müslüman cemaati temsilen inşa edilen yapı kompleksinde aynı zamanda bir medrese, kütüphane ve konut alanları yer alıyor.

Etiketler

1 Yorum

  • talha-gencer says:

    Şunu kabul etmeliyiz ki, Suudi Arabistan ve diğer bazı müslüman ülkelerdeki cami mimarisi bizden çok çok ilerde. Biz 1500 lü yıllarda kalmışız. (daha doğrusu bizde cami yapımına karar veren otoriteler bu kafadalar)Son olarak Ataşehirde yapılan Mimar Sinan Camii, gerek konum, gerekse taklitçilik, gerekse ölçek bakımından bir fiyasko. (Otoyol kenarında dekor gibi olmuş…) Bu ölçekte cami projeleri mutlaka uluslararası konkurla elde edilmeli.

Bir yanıt yazın