Yunanistan’daki Tarihi Brütalist Ofis Binası, Georges Batzios Architects Tarafından Yenilendi

Atina'nın kuzey kesiminde 1972 yılında inşa edilen tarihi ofis binası, aslen Yunan mimar Alexandros Tombazis tarafından tasarlanmış ve Yunanistan'daki brütalist hareketin en iyi örneklerinden biri olarak kendini göstermiş.

Dünyanın en büyük beton şirketi (Larfarge Holcim) tarafından satın alınmadan önce uzun yıllar betonarme şirketi Aget Irkalis’in evi olarak hizmet vermiş. Bina 2010 yılında boşaltılmış ve kapalı bir yarışmanın ardından özel bir şirket, Georges Batzios Architects tarafından üstlenilecek radikal bir yeniden düzenleme için aday gösterilmeseydi 2017’de yıkılacakmış.

Mimarlar, binanın tüm yüzeylerinin derinlemesine temizlenmesi ve orijinal betonun bileşiminin analizi ile yeniden icat sürecine başlamışlar. Ardından, binanın beton yüzeylerinin tamamına 6 mm’lik çimento esaslı bir kaplama uygulanmasına karar verilmiş. İşler, yerel bir beton zanaatkarı tarafından uygulanmış.

Buna ek olarak, bir manyetik tarama, yapısal çerçevenin ne kadar onarıma ihtiyaç duyacağını belirlemiş. Binanın yapısının sadece %5’inin takviye gerektirdiği ortaya çıkmış. Tüm dış çerçeveler, modern ısı yalıtımlı alüminyum çerçeveler ve ısı yalıtımlı camlarla değiştirilmiş.

Bir sonraki aşama, binanın genel beton görünümünün nasıl olacağına dair planlamaymış. Önceki kiracılar binayı orijinal brütalist kimliği maskeleyen bej/sarı bir renge boyamış.

Buna karşılık, iç mekana, sadık bir yeniden yapılanma veya orijinal forma dönüş olarak değil, daha ziyade mevcut çerçeve içinde yeni alanlar yaratmayı amaçlayan köklü bir mekansal yeniden düzenleme olarak görülen farklı bir yaklaşım benimsenmiş.

Müdahale, kaset döşeme tavanları oluşturan modüllerin boyutlarıyla ilgili mevcut 1,2 x 1,2 metre ızgara tarafından yönlendirilmiş. Bunun yanı sıra ızgara, binanın tüm mimari ve elektromekanik unsurları için de geçerliymiş.

Diğer iç müdahaleler arasında açık ve işlevsel bir erişilebilirlik ekseninin uygulanması, bina içindeki su tesisatının modernizasyonu ve yeniden tasarımının yanı sıra sirkülasyon yollarını genişletmek için merkezi merdivenin yönünün değiştirilmesi de yer alıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın