Yunanistan’daki Bir Zeytinliğin İçinde Ev ve Galeri

LASSA Architects, Güney Peloponnese'de hafif eğimli bir zeytinlik içinde KHI House isimli bir ev ve galeri tasarladı. Minimalist konut, her kanadın sonunda bir dizi korumalı avluyu çevreleyen dalgalı formda devam eden, tek bir duvarla şekilleniyor.

X şeklindeki kütlesiyle ev, alanı dört ayrı bölgeye ayırıyor.

Cephenin uzunluğu boyunca, dalgalı biçimli beton, hareket eden güneş ve bunun sonucunda oluşan gölgeler ile gün boyunca abartılı bir etki yaratan dokusal eğimi açığa vuruyor.

Alçak katlı binanın yüksekliği çevredeki zeytin ağaçlarının yüksekliğiyle sınırlıyken, ev kolay erişilebilir çatı terasıyla panoramik deniz manzarasını koruyor.

Yerleşim, iç mekanları, giriş ve yaşam alanı ile merkezi çekirdeğin etrafındaki yamaçta uzanan dört kanada bölüyor: kuzey, güney ve doğu kanatları, meditasyon için bir hortus conclusus*‘u anımsatan üç küçük, içe dönük iç avlu ile son buluyor. Batı kanadı, halka açık, peyzaj ve denizin koşulsuz manzarasına sahip üst terasa çıkan bir merdivene sahip.

Işığın nüfuz ettiği ve yatay ve dikey düzlemler arasındaki yuvarlak, neredeyse kesintisiz yüzeylerle karakterize edilen beyaz iç mekanlar, sanki bir uzay gemisinin içindeymiş gibi, yer çekimini önleyici bir etki yaratıyor.

Bina, kontrollü maliyetler ve sürelerle ısmarlama mobilyalar ve aydınlatma noktaları oluşturmayı ve dijital akım teli kesme sistemi kullanılarak yapılan polistiren kalıpların, dökümden sonra duvar ve tavan boşluğunda yalıtım olarak yeniden kullanılmasına olanak tanıyan saha dışı teknolojilerin desteğiyle yerel inşaat ustaları tarafından inşa edildi.

*Hortus Conclusus: Kapalı bahçe

Etiketler

Bir yanıt yazın