Yunanistan Tarihi Yapılarını Satışa Çıkarıyor!

Yunanistan'da hükümetin, tarihi kamu binalarını özelleştirme kapsamına alarak satışa çıkarma planları Atina'da protestolarla karşılaştı.

Ekonomik krizdeki Yunanistan, Akropolis’in çevresindeki tarihi binaları ve diğer simge yapıları satışa çıkaracağını duyurduktan sonra Atina büyük protestolara sahne oldu.

Yaklaşık 4 yıldır borç içinde olan hükümet, çareyi tarihi binaları satmakta buldu. Özelleştirme kapsamına alınan binalar arasında 1922’de Anadolu’dan kaçan Yunanlar için inşa edilen göçmen konut blokları ve Akropolis’in ayağında yer alan Plaka bölgesindeki kültür bakanlığına ait neo-klasik ofisler yer alıyor. Yunanistan’ın kültürel ve mimari kimliğinin önemli parçası olan bu yapıların satılması kararı Atina’da protestolara neden oldu.

Bu süreç, ülkenin en önemli arkeoloji komisyonu KAS’ın, Atina’nın en önemli iki arkeolojik alanı Stoa of Attalos ve Panathenaic Stadium’un özel firmalara kiralanabileceğine karar vermesi ile patlak verdi. Fakat daha önce tarihi eserlerin ticari kullanıma açılması kurul tarafından reddedilmişti. 1998’de KAS, Calvin Klein’ın, 2. yüzyıla ait Odeon of Herodes Atticus Theatre’da kendi koleksiyonlarının sergilenmesi karşılığında Yeni Akropolis Müzesi’nin inşaatı için kaynak oluşturma isteğini geri çevirmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın