Yükselen Tarımsal Peyzaj: Ningbo International Conference Center

Yükselen Tarımsal Peyzaj: Ningbo International Conference Center

Tanghua Architects, pitoresk dağ ve nehir manzaralarıyla çevrili kapalı bir köprü şeklinde bir konferans merkezi tasarladı.

Farklı tasarımı ile Ningbo International Conference Center, uluslararası bir yarışmada diğer öneriler arasında öne çıkarak uygulanmış.

Mimarlık ofisi, sulak alan üzerindeki etkiyi en aza indirmek için tarlaların üzerinde yükseltilmiş köprü tarzında bir bina tasarladı.

Ulusal kültürü sembolize eden merkez, Ningbo ile dünyayı birbirine bağlayan bir köprü rolü oynuyor.

Konferans merkezi, Ningbo şehrinin güneydoğu eteklerindeki Dongqian Gölü kıyısında yer alıyor.

Dongqian Gölü’nün batı kıyısına bitişik olan ve kuzey ve güney taraflarında iki dağa bağlanan arsa yaklaşık 49 hektarlık bir alanı kapsıyor.

Akarsuların, nehirlerin, göllerin, dağların, nilüfer havuzlarının, su çıkışlarının ve nehir kıyılarının buluştuğu ve binlerce metrekare boyunca geniş tarlaların ve sulak alanların açıldığı yer.

Sahanın mevcut topoğrafyası, su sistemi ve ekosistemi korunmuş ve konferans merkezini kuzey-güney kuşağı şeklindeki bir alana yerleştirilmiş.

Binanın kompakt yapısı, 36,7 hektarlık tarımsal peyzajın korunmasını sağlayarak, hızlı kentsel genişleme çağında tarımsal peyzajın romantik bir şekilde muhafaza edilmesini somutlaştırıyor.

Bu bir yandan gelecekteki potansiyel kentsel gelişim için esnek bir şekilde ayrılmış araziye izin verirken; bir yandan da mevcut tarım arazisi “şehir-tarla simbiyozunu” kolaylaştıran ekolojik olarak sürekli bir geçiş bölgesi haline gelmiş.

Kapalı köprü, kuzeyden güneye doğru kamu-özel mantığına göre düzenlenmiş programlarla üç su çıkışı olan dört alana bölünmüş.

Yerleşim planının kuzey kısmında 11.000 m² büyük ölçekli çok amaçlı bir salon yer alırken, bunu 5.500 m² ana mekanlar, 3.700 m² ziyafet salonu ve 1.800 m² konferans alanı takip ediyor.

Güney kısmında ise 342 odalı beş yıldızlı bir otel bulunuyor.

Üç su çıkışı doğal olarak işlevsel hacimler ve açık alanlar arasında peyzaj noktaları halinde.

Konferans merkezine bağlı küçük ölçekli sokaklar ve ticari yerleşimler, köyler, pazar sokakları ve tapınaklarla birlikte su boyunca düzenlenmiş olup, pitoresk bir tablo gibi çok boyutlu bir kentsel sahne oluşturuyor.

Ana bina hacmi 5 metreye yükseltilmiş olup, ana yapı, ekipman ve hizmet fonksiyonları 5 metre yüksekliğinde bir hacme yerleştirilmiş.

Sahanın kuzey ve güney arasındaki yükseklik farkından yararlanarak, konferans merkezi karayoluna farklı yüksekliklerde bağlanabiliyor.

Toplantılara ev sahipliği yaparken, katılımcılar konferans merkezine üst kattan girip alt kattan çıkarken, servis sirkülasyonu ve yük sirkülasyonu ayrı ayrı düzenlenmiş.

Şehir içi toplu taşıma ağına bağlanan birden fazla çıkış ile sorunsuz toplanma ve tahliye sağlanıyor.

Konferans mekanları kapalıyken, kapalı köprü ve ticari sokaklar günün her saati halka açık ve Jiangnan su kenarı kasabalarını anımsatan ikonik bir pazara ve yerleşim yerlerine dönüşüyor.

Kapalı köprü sadece basit bir köprü değil, köprü şeklinde bir bina.

Güneş ve yağmurdan korunmanın yanı sıra insanların dinlenebileceği, iletişim kurabileceği, bir araya gelebileceği ve manzaranın tadını çıkarabileceği bir yer sağlayan çok işlevli bir kamusal açık alan olarak hizmet veriyor.

Bu eşsiz yapı aynı zamanda yerel kültür, tarih ve bilim unsurlarını harmanlayan bir eğitim merkezi oluşturulmasına da katkıda bulunuyor.

Çevrenin korunması, enerji verimliliği ve emisyonların azaltılmasına yapılan vurgu, tek tek binalara ve kentsel altyapı ağına entegre edilmiş.

Proje arazisi, Dongqian Gölü taşkın kontrol sisteminin bir parçası olarak taşkın yönlendirme ve depolama için önemli bir alan olan Gaoqiu Savağı’nın yanında yer alıyor.

Bu yapı, Gaoqiu Savağı’nın kendine has özelliklerini değiştirmeden Dongqian Gölü’nün yakından görülmesini sağlıyor.

Yağmur suyu akışını ve su kirliliğini azaltmak için yeşil çatılar kullanılırken, geniş yeşil alanları korumak ve suyun sızmasını ve yenilenmesini artırmak için geçirgen kaplama malzemeleri kullanılmış.

Ayrıca, sıcak su sağlamak için yerinde yenilenebilir PV enerjisi kullanılmış ve enerji tasarrufunu artırmak ve alan kaynaklarından tasarruf etmek için bir jeotermal ısı değişim sistemi uygulanmış.

Ningbo Şehri’nin kültürel kökenine kadar uzanan tarım, Hemudu kültürünün kökeni olarak kabul edilebilir.

Sahadaki doğal sulak alan korunarak, tasarım yüksek yoğunluklu, hızlı tempolu kentleşmiş alan ile pastoral doğal alanı yan yana getirirken kültürel turizm endüstrisi sistemini sergi endüstrisi sistemiyle bütünleştiriyor.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın