Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk

2017 ve 2018 yıllarında çekilmiş sur fotoğraflarından oluşan Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk kitabı, Özyeğin Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı. Bu çalışma Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olan Metin Çavuş’un surlarda gerçekleştirdiği kişisel yolculuklarının görsel izlerini yansıtıyor.

Tanıtım metni:

Yaşanan son depremde İstanbul Surlarının özellikle Yedikule bölgesinde zarar gördükleri ile ilgili haberlerin yapıldığı şu günlerde, vakitli bir çalışma Özyeğin Üniversitesi Yayınları etiketiyle kitap raflarındaki yerini aldı. Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk kitabı, 2017 ve 2018 yıllarında çekilmiş sur fotoğraflarından oluşmaktadır. Bu çalışma Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve
Tasarım Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olan Metin Çavuş’un surlarda gerçekleştirdiği kişisel yolculuklarının görsel izlerini yansıtmaktadır. Çavuş bu kitapta surların çevresindeki hayatı belgelemek yerine, fotoğraf makinesini surların kendilerine yöneltmeyi tercih etmiş ve böylece 36 siyah beyaz fotoğraftan oluşan bir fotoğraf albümü ortaya çıkmıştır.

İstanbul Surları, dinamik şehrin hemen yanı başında, duvarlar ve kendiliğinden yetişmiş ağaç ve bitkilerle çevrili bir halde ölüm sessizliğinin yaşanabileceği tekinsiz yerlerdir. 20 Km’yi aşan uzunluklarıyla surlar farklı semtlerde farklı işlevler kazanmıştır. Kimi yerlerde hayatın içinde kalmışlar ve semtin önemli geçiş noktalarını oluşturmuşlar, kimi yerlerde ise girilmeyen, ıssız bölgeler yaratmışlardır.

Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk fotoğraf kitabı, surlarla ilgili iki temel duyguyu yansıtmayı amaçlamıştır. Surların yıllar boyunca yaşadıkları dönüşüm ve yıpranmaya rağmen halen yüceliklerini korudukları aşikârdır. Sur parçalarının kimi bölgelerde aşınma sonucunda farklı şekiller almaları fotoğrafçının ilgi odaklarından biri olmuştur. Surlar bazı noktalarda işlevlerinin ötesine geçerek, fotoğraflarda kocaman, kütlesel taş heykellere dönüşmüşlerdir. Diğer taraftan bakımsızlık ve tutarsız yenileme çalışmaları surların kendi kaderlerine terk edildiklerini göstermektedir. Bu yalnızlık ne yazık ki, tarihsel önemi tartışılmayacak olan bu yapı şeridinin gerekli değeri görmediğinin kanıtıdır. Bu kitapta bulunan fotoğraflarda bu karmaşık duygular ifade edilmiş, surların yüce ve yalnız yönü yansıtılmıştır.

Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi Bora Fer tarafından tasarlanan Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk fotoğraf kitabı, geçen ay gerçekleşen 4. Uluslararası İstanbul Fotokitap Festivali’nde, Dünyadan Fotokitaplar 2019 bölümünde sergilendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın