Yozgat Eskişehir’e Taşınıyor!

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Oktay Ekinci'nin Yozgat'taki kentsel dönüşüm ile ilgili yazısı.

Duydunuz mu; Yozgat bütünüyle Eskişehir’e taşınacakmış!

Şehircilikte “moda!” haline gelen “kentsel dönüşüm” arayışı Yozgat’ta öylesine “kökten”ci çözümler yaratmış ki belediye meclisi sonunda tüm kenti Eskişehir’e götürme kararı almış!

“Sorgun Postası”nın 7 Nisan’daki internet gazetesi haberini özetleyerek aktarıyorum; girişi şöyle:

“Kentsel Dönüşüm Projesi’nden umduğunu bulamayan Yozgat Belediyesi, son çare olarak Eskişehir’e taşınma kararı aldı. Belediye meclisinin oybirliğiyle aldığı kararı basın toplantısıyla duyuran Belediye Başkanı Sadık Özkesiciler, 3 aydır yürütülen proje sonunda şehrin tamamının yıkılıp yeniden inşa edilmesi sonucuna vardıklarını söyleyerek dedi ki: ‘Bununla uğraşacağımıza hazır kentsel dönüşmüş bir şehir bulup oraya yerleşmenin daha az masraflı olacağı sonucuna vardık. Havaların düzelmesini bekliyoruz, yavaş yavaş gideriz artık..'”

Belediye başkanı sanki şaka yapıyor değil mi? Ya da bir TV kanalımızdaki “Heberler” programını dinliyor gibiyiz… Devam edelim:

‘Göz Kararı’ İnceleme

Çalışmalara, çürük yapıları saptamakla başladıklarını belirten başkan, fen işlerindeki elemanların “göz kararı” incelemelerine göre, belediye sarayı dahil kentteki tüm binaların 5-6 şiddetindeki bir depremle tuzla buz olacağını belirtiyor… Bu kadar binayı yıkarlarsa ortada şehir kalmayacağını da ekleyerek, “inşallah deprem olmayacak” diyerek halkın da buna inanmasını istiyor…

Kenti depremden koruyamayacaklarına göre “güzelleştirme” için adımlar attıklarını belirten başkanın buna dair açıklamaları ise şöyle:

“Bir-iki duvar boyadık, park yaptık, parkın içine çeşme, salıncak falan koyduk ama Yozgat yine aynı Yozgat. Burada yabancı yok değerli arkadaşlar, eğri oturup doğru konuşalım, güzelleşse ne kadar güzelleşecek, şahtı da şahbaz mı olacak?”

Tarih Korunacak!

Bütün bunların ışığında Yozgat Belediye Meclisi de “kentsel dönüşüm”de ısrar etmenin anlamsız olduğuna karar veriyor ve bir meclis üyesinin, “Şehri dönüştürmek yerine insanları adam gibi bir yere taşısak daha az masraflı olmaz mı” diye bir fikir ortaya attığını belirten başkan, “Ne yalan söyleyeyim bana da çok mantıklı geldi” diyerek şunları ekliyor: “Bu aşamada bazı aday illerle görüşmelere başlandı, en sonunda Eskişehir’den olumlu yanıt geldiğini müjdelerim.”

Meclisin taşınma kararını, “kentsel dönüşüm, illa ki o an yaşanan şehirde değişiklikler yapılması anlamına gelmemeli. Başka bir şehre yerleşerek de yaşadığınız kenti değiştirebilirsiniz. En nihayetinde bu da bir kentsel dönüşümdür” sözleriyle savunan Özkesiciler, bu sayede Yozgat’a tek bir çivi çakmayarak şehrin tarihi dokusunu korumuş olacaklarını da sözlerine eklemiş.

Taşınma Planı

“Her gün 5’erli 10’arlı gruplar halinde çıkarsak 3 ayda falan boşaltırız şehri. Birden kabalalık gidip oradakileri de ürkütmenin bir manası yok” diyen başkanın şu açıklaması da tüm ayrıntıları planladığını gösteriyor: “Son çıkan grup da sokak lambalarını söndürürse burayla işimiz tamamen bitmiş olacak.”

Bu arada Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden de bir açıklama var; okuyalım: “Bize, ‘Yozgat’ta tadilat olduğu için kısa bir süre sizde kalabilir miyiz’ şeklinde bir talep iletildi. İnsanlık gereği kendilerine ‘Buyurun gelin ama bizim şehir de kalabalık, çok sıkışırız. Yazın öğrenciler gidiyor, o ara gelin’ yanıtı verdik. Tadilatı 2 ay içinde bitirip döneceklerine söz verdiler. Haziran sonu gibi bekliyoruz. Hayırlısı…”

(Not: “Heber”den bizi de haberdar eden Fikret Üçcan’a teşekkürlerle..)

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın