“Young Architect of the Year Awards” Finalistleri Açıklandı

2011 “Autodesk Young Architect of the Year Awards” için 6 finalist, 6 Ekim'de The Architecture Foundation'da düzenlenen gecede açıklandı.

Finale kalanlar arsında Foster Lomas, IPT Architects, RA Projects ve RCKa olmak üzere dört Londralı mimarlık ofisi bulunuyor. Bunların dışında Lincolnshire’dan Jonathan Hendry Architects ve Winchester-Adam Archietcture’dan George Saumarez Smith yer alıyor.

Tüm projeler 3-26 Kasım arasında Architecture Foundation’da gezilebilecek. Ayrıca finalistler projelerinin sunumlarını 8 Kasım’da gerçekleştirecekler.

Building Design’ın 14. kez yürütücülüğünü yaptığı ödüllerde kazanan V&A Müzesi’nden Moira Gemmill, Development Securities’den Julian Barwick, Autodesk yöneticisi Pete Baxter, mimar John McAslan ve mimar Peter St John’dan oluşan bir jüri tarafından belirlenecek. Sonuç 15 Kasım’da açıklanacak.

IPT Architects
IPT Architects 2003 senesinde Amira Idris Town ve Lee Anthony Town tarafından kuruldu. Firmanın en büyük projesi ise ödül almış olan, yüksek eğimli ve koruma alanında inşa edilen bir konut tasarımı olan The Hyde.

İngiltere-Kent’te yarı kırsal bir alanda yer alan yapı, yoğun bir konut alanı yaratıp alanın yaklaşık yüzde 70’inin yeşil olarak kalmasını sağladıkları için yerel yetkililerin ve halkın desteğiyle ödül aldı.

Tasarım grubu aynı zamanda konutlarında harici bir çalışma odası isteyen ev sahiplerine “Ecospace Studio” isimli modüler bir bina tipi de ürettiler. Bugüne kadar 180 projede bu sistem uygulandı.


The Hyde

Foster Lomas
William Foster ve Greg Lomas tarafından 2005 senesinde kurulan Foster Lomas, şu anda düşük maliyetli, ahşap iskeletli, Manş Denizi’ne bakan eğimli bir arazideki tasarımlarının inşaatını sürdürüyor.

Firma, aynı zamanda Moskova ve İtalya-Abruzzo’da devam etmekte olduğu gibi, denizaşırı ülkelerde konut projeleri üzerinde de çalışıyor.

Foster Lomas, dünyada sadece iki bölgede bulunan orangutanın yaşadığı Endonezya-Sumatra’daki Bukit Lawang Ulusal Parkı’nda bir yürüyüş firması için konut ve turistlerin kalabileceği bir mekan tasarladı.


Bukit Lawang Parkı’nda Turistlerin Kalabilcekleri Mekan Tasarımı

RCKa
Tim Riley, Russell Curtis ve Dieter Kleiner’in yürütücülüğündeki ofis konut üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor. Tasarımcılar Hanley’de yer alan büyük ölçekli, su kıyısındaki, arazinin eğimli bölgesini kullanarak her birimde güneye bakan cephelerin oluşturulduğu konut bölgesinin yeniden geliştirilmesi projesi ile Europan 9 ödülünü almışlardı. Bu tasarım henüz beklemede fakat Preston-Lancashire’da 14 yeni konut binası ile inşaat başladı.

Gençlik merkezleri de firmanın tasarım yaptıkları alanlar arasında yer alıyor. Norwich’de ikinci derece koruma alanına 3,5 milyon Sterlin maliyetle yeni bir gençlik ve kamu tesisi inşa edilmeye başlandı. Tasarım grubu aynı zamanda “The New Generation” isimli yeni bir gençlik ve kamu merkezi inşaatı için izin aldı.


Hanley’de Europan 9 Ödülü Alan Gençlik Merkezi Tasarımı

George Saumarez Smith
“The Young Architect of the Year Awards” genellikle bir firmaya veriliyor. Bu sebepten Adam Architecture’ın beş yöneticisinden biri olan George Saumarez Smith finalist olarak seçilmek için uygun görülmüyor olabilir fakat firmanın şemsiyesi altında çalışmalar her yürütücünün ayrı projeler yönetmesiyle gerçekleştiği için jüri bu sefer insiyatif gösterdi.

Saumarez Smith, YAYA’nın tarihinde ilk olarak klasik anlayışta tasarım yapan bir finalist. Tasarımları genellikle Wiltshier ve Hampshire’daki konut projelerinden oluşuyor. Son olarak da Soane’nın motiflerini tekrar değerlendirerek tasarladığı, Londra’da Bond Sokağı’nda yer alan Richard Green Gallery’yi tamamladı.


New House-Wedhampton

Jonathan Hendry Architects
Allies&Morrison ve Jamie Fobert Architects gibi Londra’daki birçok ofiste çalıştıktan sonra Jonathan Hendry, 2000 yılında yerlisi olduğu Lincolnshire’a dönüp kendi ofisini kurdu.

Firmanın çalışmaları Manor Farm Barns ve Lincoln’un kültürel alanındaki RIBA Ödülü’nün sahibi Museum Court gibi kırsaldaki konut projeleri üzerinde yoğunlaşıyor. Her iki proje de mevcut ve yeni tasarım ürününün birleşimine dair çok yönlü yaklaşımlar sergiliyor.

Hendry, Caistor’daki Arts&Heritage Centre ve Great Coates’daki köy meydanı gibi kamusal binalar üzerinde de çalışıyor.


Manor Farm Barns

RA Projects
Rashid Ali, Adjaye Associates’te The Idea Store ve Oslo’daki Nobel Barış Merkezi gibi projelerde çalıştıktan sonra RA Projects’i kurdu.

Ali’nin şu anda üzerinde çalıştığı projeler, Birleşik Krallık’ta bir konut tasarımı, Maldivler’in başkenti Male için bir stratejik gelişim planı ve Afrika’da bağımsızlık sonrası planlama ile ilgili bir araştırmadan oluşuyor. 2008 yılında ise bir grup Nottingham Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisi Ali’nin yürütücülüğünde Jouberton Anaokulu yapısını tasarlayıp uyguladılar. Bu proje kapsamında sade ve ucuz malzemeler kullanılmakla birlikte, işsiz durumda bulunan bölge halkı deneyimin ve bilginin transferinde öğrencilere yardımcı oldular.


Kudu Contemporary

Etiketler

1 Yorum

  • omer-yilmaz says:

    Arkitera Genç Mimar Ödülü’nün de bugünleri görebilmesi ümidiyle…

    Neden mi böyle dedim? Nitelikli yapı üretimi ve bunun sonucu olarak genç mimar üretimi o kadar az ki. Bırakalım finalist açıklamayı ödüle başvuracak isim bulmakta zorlanıyor, araştırmacı gibi davranıyoruz. Umarım bir gün bizim üretim ortamımız da böyle zengin olur. Nitelik ve nicelik olarak.

Bir yanıt yazın