Yosun Bazlı Betondan Yapılan “The Bio-Block Spiral” Enstalasyonu

Skidmore, Owings & Merrill (SOM) ve Prometheus Material işbirliği ile geliştirilen “Bio-Block Spiral”, karbon sıfır alternatif bir yapı modeli sunuyor.

Fotoğraflar: Dave Burk

Yosun bazlı betondan yapılan Spiral enstalasyonu, inşaat sektöründe karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik yaklaşımı destekliyor.

Chicago Mimarlık Bienali, Illionis’te 22 Eylül 2023’te başladı. Skidmore, Owings & Merrill (SOM); yosun bazlı beton teknolojisini Fulton Market, The Mews’de tanıttı. Prometheus Material işbirliği ile geliştirilen “Bio-Block Spiral”, karbon sıfır alternatif bir yapı modeli sunuyor.

“Chicago Mimarlık Bienali’nde malzeme araştırma ve prototip oluşturma çalışmalarımızın bir sonucu olan Bio-Block Spiral, -binalarımızın ve şehirlerimizin her yerinde kullanılan beton bloklara yosun bazlı, karbon sıfır bir alternatif geliştirmek için ortaya çıkardığımız- Prometheus Materials ile olan işbirliğimizi tanıtıyor.”
SOM’un tasarım ekibinden Scott Duncan

Bio-Block; Prometheus Materials tarafından, fotosentetik biyosementasyon işleminden geçirilen, doğal karbon tutucu mikro alglerden üretilmiş. Bu yeni teknoloji, sürdürülebilir betona yeni bir alternatif sunmanın yanı sıra -eğer geniş ölçekte kullanılırsa- global CO2 emisyonunu %8’e kadar azaltma imkanı sunuyor. Bio-Block şu an bazı projeler üzerinden performans testine tabi tutuluyor. Seçilen projelerde, yoğun karbon içeren Concrete Masonry Units (CMUs)’in doğrudan alternatifi olarak uygulanıyor.

Sadece, beton blokları Bio-Block ile değiştirerek the Spiral, karbon emisyonunu bir tona kadar azaltıyor.

“Bu proje; ürün geliştirme ve konstrüksiyonun birleşimiyle iklim krizinin nasıl vurgulanabileceğini etkileyici bir biçimde gösteriyor.”
Prometheus Materials’ın genel müdürü Loren Burnett

Shapack Partners, Focus ve Walton Street Capital tarafından ev sahipliği yapılan Bio-Block Spiral; bienal ziyaretçilerini hem Bio-Spiral’ı görmeye hem de sonbahar aylarında yapının rüzgara, neme ve sıcak dalgalarına nasıl tepki verdiğini gözlemlemeye davet ediyor.

Küratöryel tema olan “Bu Bir Prova” ile özdeşleşen enstalasyon, sıfır karbon inşaat endüstrisine doğru ilerlenmesi yönünde önemli bir gelişme.

SOM, Bio-Block’un kabuk benzeri malzeme bileşimini yansıtarak, Fulton Market ziyaretçilerini kalabalık caddeden çıkıp tesisi keşfetmeye davet eden spiral bir form tasarlamış. Halsted Street’e bakan merkezi alanda, açıklıklar oluşturmak için düzenli aralıklarla döndürülmüş blokların kullanılmasıyla, blok ve harç yapısının basitliği vurgulanmış. Kıvrımlı bitimler, blok formunun çok yönlülüğünü gösteriyor ve enstalasyonun strüktürel katılığını -kendi kendini destekleyebileceği şekilde- geliştiriyor.

Duvara yansıtılan film, Bio-Block Spiral’ın imalatı ve inşaat sürecini gösteriyor.

Enstalasyon, sonbahar boyunca Chicago, Fulton Market bölgesindeki Green Street ve Halsted Street arasında bulunan The Mews’de 08:00-20:00 arasında ziyaret edilebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın