Yona Friedman Vefat Etti

"L'Architecture Mobile" manifestosu ile tanınan Macar asıllı Fransız mimar ve teorisyen Yona Friedman, 96 yaşında vefat etti.

Fotoğraf: Paul Almásy

Friedman, 1923 yılında doğdu ve Nazi döneminde büyüdü. Budapeşte’deki üniversitelerin o zamanlar Yahudi öğrencilere karşı katı kabul kotaları koyması nedeniyle, Friedman gizli bir şekilde mimarlık eğitimi aldı. II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa’dan kaçtıktan sonra, 10 yıl boyunca İsrail’de yaşadı ve daha sonra 1966’da kalıcı olarak yerleştiği ve vatandaşlığa kavuştuğu Fransa’ya taşındı.

Yona Friedman, özellikle yoğun bir biçimde barınma probleminin yaşandığı ve kentlerin yeniden yapılandırılmasının temel konu olduğu İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından düşüncelerini ve manifestosunu geliştirdi. Friedman, geniş ölçekler ve hazır yapı çözümlemeleri öneren esnek yapı sistemleri üzerinde çalışmalar yaptı.

Yona Friedman 1960’ların başında “L’Architecture Mobile (Mobile Architecture)” adlı manifestosu ve “La Ville Spatiale (Spatial City)” adını verdiği çizimler ile ünlendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın