Yoksa Bu Duyduğum Buldozer Sesi mi?

New York Times'den Vivian S.Toy imzalı haber New York emlak pazarını ilginç bir boyuttan ele alıyor. New York gayrimenkul piyasası, hiç bitmeyecekmiş gibi görünen ve üzerinde şehir silüeti sürekli baştan çizilen bir tuvale benziyor.

Gayrimenkul piyasası durgun olmasına rağmen, eski binalar yıkılmaya, temeller kazılmaya ve yeni binalar yükselmeye devam ediyor. Ancak gelişmeler karşısında bilgi sahibi olmak her zaman o kadar da kolay değil. Kimi zaman ev sahiplerinin, yıkım ekipleri gelmeden 4 katlı evlerinin yanındaki binanın, yüksek katlı hayalleri olan bir geliştiriciye satıldığından haberleri olmuyor. Ancak gayrimenkul değerlerini birebir etkilemesi nedeniyle yeni geliştirilen herhangi bir sitenin yakınında daire almak ya da kiralamak isteyen kişiler için, neyin inşa edildiğini bilmek olmazsa olmaz.

Yatak Odasının Manzarası Yan Tarafta Devam Eden İnşaatla Sevimsizleşiyor

“Bilmemek en büyük problem” diyen Halstead Emlak Kıdemli Başkan Yardımcısı Eva Gellin, Mart ayında 685 bin Dolar’dan satışa çıkan tek odalı dairenin fiyatının defalarca düştüğünü ve 599 bin Dolar’a kadar indiğini söylüyor. Gellin, “İnsanlar içinde dolanırken ne kadar sevimli ve hoş bir apartman dairesi derken yatak odasına girip camdan dışarı baktıklarında şaşkınlığa uğruyor,” şeklinde konuşuyor.

Halstead Emlak’ın diğer Başkan Yardımcısı Renée Fishman, bir inşaat projesi başlangıcının, yakında yer alan bir apartman dairesinin satışı için en kötü zaman olduğunu belirtiyor. Planlanmış binaya ait şemaların bu konudaki gerginliği azaltacağını söyleyen Fishman, buna rağmen projenin yükselişinin tamamlanmasını beklememenin daha iyi olduğunun altını çiziyor. “Bu sayede gerçekleşecek etki ile başa çıkabiliriz” diyen Başkan Yardımcısı ekliyor: “En kötü bilinen hiç bilinmeyenden daha iyidir.”

Vanderbilt Değerleme Başkanı Michael Vargas, binaların büyük bir kısmı geçerli olan bir gerçeği dile getiriyor. Yakında yer alan inşaat alanının, bir dairenin değerini düşürmediğini ancak harap bir manzaranın bunu yapabileceğini söylüyor. Vargas, “Eğer bir konutun değeri manzarası ile yakından bağlantılı ise, o zaman bu manzaranın kaybedilmesi durumunda ne kadarlık bir etki yaratacağını düşünmek zorundayız,” diyor ve ekliyor: “Güzel bir manzaranın konutun değerine yaptığı katkı yüzde 10 – 15 düzeylerinde seyredebilir.”

Brokerler ise bir projede binanın manzarasının değerine etkisini ölçmenin yanıltıcı olabileceğini belirtirken, özellikle daireye ait tüm manzaraların etkilenmediği durumlarda, konut satışında bu tahminlerin yardımcı olacağı konusunda hemfikirler.

Etiketler

Bir yanıt yazın