Yine Riskli Alan

Danıştay tarafından iptal edilen Saraçoğlu Lojmanları hakkındaki riskli alan kararı, yeniden yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu kararı hakkında yeni bir dava açılmaması için taraflarla anlaşma yoluna gidilecek.

Resmi Gazete’de yayımlandı

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Lojmanları’nın bulunduğu bölgeyi riskli alan ilan eden Bakanlar Kurulu kararının Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından dün yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlar Kurulu, sözkonusu araziyi yeniden riskli alan ilan etti. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla birlikte arazi hakkındaki proje süreci yeniden başlarken Bakanlığın, ilk kararı iptal ettiren davayı açan taraflarla bir araya gelerek yeni bir yargı sürecinin başlamaması için görüşme yapacağı öğrenildi.

Proje çalışmaları durmuştu

Halk arasında “Devlet Mahallesi” adıyla bilinen, Kızılay Kumrular Sokak çevresindeki alan, Bakanlar Kurulu kararıyla 28 Ocak’ta riskli alan ilan edilmişti. Karar doğrultusunda lojmanların boşaltılması istenmiş, çok sayıda ev sahibi de evlerinden taşınmak zorunda kalmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mimarlar Odası ile Ankara Ticaret Odası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de devreye girmesiyle bölgeyi çekim merkezi haline getirmek için proje çalışmalarına başlamıştı. Mimarlar Odası Şube Başkanı Ali Hakkan, proje süreci konusunda endişeli olduğu belirtti.

İKİNCİ RİSKLİ

Danıştay tarafından iptal edilen Saraçoğlu Lojmanları hakkındaki riskli alan ilanı, Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden yürürlüğe girdi. Dava açılmaması için taraflarla anlaşma yoluna gidilecek Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Lojmanları’nın bulunduğu bölgeyi riskli alan ilan eden Bakanlar Kurulu kararının Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından dün yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlar Kurulu, sözkonusu araziyi yeniden riskli alan ilan etti. Karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kararla birlikte arazi hakkındaki proje süreci yeniden başlarken Bakanlığın, ilk kararı iptal ettiren davayı açan taraflarla bir araya gelerek yeni bir yargı sürecinin başlamaması için görüşme yapacağı öğrenildi. Proje ortaklarından Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin başkanı Ali Hakkan da, arazi ile ilgili proje süreci konusunda endişeli olduğunu belirterek, “Elimizi taşın altına koyduk, ancak elimizin ezilmesine asla müsaade etmeyiz” dedi. Halk arasında “Devlet Mahallesi” adıyla bilinen, Kızılay Kumrular Sokak çevresindeki alan, Bakanlar Kurulu kararıyla 28 Ocak’ta, riskli alan ilan edilmişti. Karar doğrultusunda lojmanların boşaltılması istenmiş, çok sayıda ev sahibi de evlerinden taşınmak zorunda kalmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mimarlar Odası ile Ankara Ticaret Odası da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de devreye girmesiyle bölgeyi çekim merkezi haline getirmek için proje çalışmalarına başlamıştı. Bu arada, lojmanlarda oturan ve evlerinden ayrılmak istemeyen 7 vatandaş, Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Davaya bakan Danıştay 14. Daire de 10 Eylül tarihli kararında, 2 ret oyuna karşılık 3 kabul oyuyla Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti. Bakan sinyali vermişti Proje faaliyetlerin devam edip etmeyeceği konusunda belirsizlik yaşanırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasal bir düzenleme ile projeyi devam ettirme çabası içine girmişti. Bakan Bayraktar geçtiğimiz günlerde CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün soru önergesine verdiği yanıtta, proje sürecinin Danıştay’ın iptal kararında belirtilen eksikliklerin giderilmesiyle devam edeceğini ifade etmişti.

İkinci Kez Riskli Alan

Süreç böyle devam ederken dün yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlar Kurulu, söz konusu arazinin yeniden riskli alan ilan edilmesine hükmetti. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararda şu ifadeler yer aldı: “Ankara İli, Çankaya İlçesi, Namık Kemal ve Yenişehir mahalleleri sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 7/11/2013 tarihli ve 7090 sayılı yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 18/11/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır.” Proje süreci devam edecek Alman bilgiye göre; Bakanlığın, Ankara Ticaret Odası ve Mimarlar Odası ile birlikte yürüttüğü proje süreci Bakanlar Kurulu kararının ardından tekrar devam edecek. Proje ortakları Danıştay’ın kararının ardından durdurulan çalışmalarını yeni toplantı ve etkinliklerle sürdürecek. Davacılarla anlaşılacak Bakanlığın, 28 Ocak’ta alman Bakanlar Kurulu kararını iptal ettiren davayı açan taraflarla bir araya gelerek, yeni bir yargı sürecinin başlamaması için görüşme yapacağı öğrenildi. Görüşmelerde tarafların projeden neden rahatsız olduğunun sorulacağı belirtilirken, lojmanlarda oturan sakinlerin sorunlarının giderilmesi için çalışma başlatılacağı ifade edildi. Mimarlar tepkili Öte yandan, arazi projesinin yürütücülerinden olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin başkanı Ali Hakkan da proje ile ilgili endişeleri olduğunu belirterek, “Protokol bir an önce imzalanmalı. Mimarlar Odası olarak elimizi taşın altına koyduk, ancak elimizin ezilmesinde asla müsaade etmeyiz. Ancak bazı adımları resmi gazeteden öğreniyorsak bunun adı işbirliği değildir” dedi. Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan ise, “Saraçoğlu Mahallesi’nin riskli alan ilan edilmesi doğru değil. Bu kararla Saraçoğlu’nun geleceği, kişilerin yöneticilerin inisiyatifine bırakılmıştır. Bu riskli alan kararı içinde, hukuksal süreci yönetim kurulu ile değerlendireceğiz. Saraçoğlu gibi mimari ve kültürel değer, kişilerin ve yöneticilerin inisiyatiflerine bırakılmayacak kadar değerlidir” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın