Yine mi Güzeliz, Yine mi Selçuklu?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım yeni bir "Selçuklu-Osmanlı" tarzı yapının hayatımıza girişinin müjdecisi oldu.

2014 yılında Selçuklu mimarisi tartışmalarının elbette odağı Başbakanlık Binası yani nam-ı diğer Ak Saray oldu. Fakat her geçen gün ülkenin farklı bölgelerinden “Selçuklu-Osmanlı” mimarisi adı altında yapılan birçok yapı gündeme geliyor ve mimarlık camiası için tartışmalar güncelliğini korumaya devam ediyor.

Bunun en son örneği Afyonkarahisar’da 2014 Temmuz ayında temel atma töreni gerçekleşen İstiklal Tanıtım Merkezi oldu. Merkezin, yıl sonunda bizim gündemimize tekrar girmesi ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşım ile oldu. Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yaptırılan, Kurtuluş Savaşı’nın önemli dönüm noktalarının 3 boyutlu aktarılacağı İstiklal Tanıtım Merkezi inşaatının yüzde 30’unun tamamlandığını belirtti. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşcu tarafından, “Toplam 28 bin 206 metrekare alanda 3 bin 36 metrekare inşaat, 3 bin 500 metrekare otopark ve yaklaşık 18 bin metrekare yeşil alan” olacağı belirten merkez binasının işlevi “İlk Türk devletinden başlayarak Çanakkale, İstiklal Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve günümüze kadar, tarihimizde yaşanmış önemli olaylar ve şahsiyetler kronolojik sırayla anlatılması.” olarak belirtiliyor.

Kimdir Bu Selçuklu Mimarı?

Projenin mimarı yapılan açıklamalarda ve/veya bildirilerde belirtilmiyor. Fakat Kuşcu yapının mimari karakterini belirleyen ana ögeleri “Selçuklu tarzı bir portalle, son dönem Osmanlı tarzı geniş saçaklar, ön kule üzerini örten bakır kaplama çatıda kavisli dikdörtgen form ” olarak açıklıyor. Kuşcu ayrıca merkez ile ilgili  “Afyonkarahisar ve Türkiye’yi dünyada temsil edecek bir sanat eseri” olarak yorumluyor.

Yani 2015 mimarlık camiası için alışmış tartışmalara gebe gibi gözüküyor.


Etiketler

Bir yanıt yazın