Yıldız Sarayı Gerçeği: Cumhurbaşkanlığı İstediği Kuruma Tahsis Edebilir

Maliye Hazinesi tarafından müze olarak kullanılan binalar da dahil tamamı Cumhurbaşkanlığı'na tahsis yapılırken, "Cumhurbaşkanlığı istediği kuruma tahsis edebilir" ibaresi konuldu.

Yıldız Korusu’yla bitişik olan Has Bahçe dahil içindeki 42 yapı ile birlikte Yıldız Sarayı kompleksi Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildi. Yıldız Sarayı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olarak tahsis edilen arazi içinde Yıldız Teknik Üniversite, IRCICA, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından kullanılan yapılar da mevcut. Maliye Hazinesi tarafından müze olarak kullanılan binalar da dahil tamamı Cumhurbaşkanlığı’na tahsis yapılırken, ”Cumhurbaşkanlığı istediği kuruma tahsis edebilir” ibaresi konuldu.

Sultan Abdülmecid tarafından 1842 yılında annesi Bezmi Alem Sultan için yaptırdığı Kasrı Dilküşa köşkü ile başlayan yapılaşma Sultan Abdülaziz’in 1866’da Büyük Mabeyn köşkünü yaptırması ile devam etti. Ancak asıl yapılaşma Sultan II. Abdülhamid döneminde başlamış ve buraya Yıldız Saray-ı Hümayunu adı verilmişti. Bu dönemde saray, padişahın özel yaşamına ait mekanlarla birlikte, resmi görevlilere tahsis edilen binaları, tamirhane, marangozhane gibi atölyeleri ve tiyatro, müze, kitaplık gibi kültür ve sanat yapılarını da kapsamaktaydı. Saray, Hamid Havuzu adı verilen doğal nehir görünümünde Has bahçeye sahipti. Bu bahçenin değişik yerlerinde birbirinden bağımsız olarak inşa edilmiş küçük dinlenme köşkleri bulunmaktaydı. Abdulhamid’in tahttan indirilmesinden sonra bir süre kullanılmayan Yıldız Sarayı, Sultan Vahdettin’den sonra tamamen terk edildi.

Kırmızı ( Kültür Bakanlığı) – Yeşil  (Yıldız Teknik Üniversite) – Açık Sarı (Ircıca) – Koyu Sarı (Milli Saraylar)

KÜLTÜR BAKANLIĞINA VERİLMİŞTİ
Saray binaları, 1924 yılında Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne tahsis edildi. 1946 yılında Harp Akademileri’ne bırakılan saray, 1978 yılında Kültür Bakanlığına devredildi. “Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü” adıyla 1993 yılından itibaren müze olarak kullanılan yapıların bir kısmı farklı kurumlara tahsis edildi. Yıldız Teknik Üniversite başta olmak üzere İslam Konferansı Teşkilatı’na bağlı olan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bazı yapılar verildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI İSTEDİĞİ KURUMA VEREBİLİR
Yıldız Sarayı bahçesinde yer alan Almanya Başkanı Angela Merkel’in de ağırlandığı Büyük Mabeyn köşkü bir süre önce Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilmişti. Yıldız Sarayı kompleksi içindeki diğer binaların da tahsisi Maliye Hazinesince Cumhurbaşkanlığı’na verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze olarak kullandığı binaları da kapsayan tahsisten İslam Konferansı Teşkilatı – İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) başta olmak üzere, Yıldız Teknik Üniversitesi ‘de etkileniyor. Tahsis de özel bir madde konularak, Cumhurbaşkanlığı’nın istediği kuruma tahsis yapabileceği kaydı getirildi. Böylelikle Yıldız Kompleksi içinde Cumhurbaşkanlığı ihtiyacı olmayan yapıları mevcut kullanımdaki kurumlara devredebilecek. İhtiyaç halinde Cumhurbaşkanlığı’nın uygun bulduğu başka kurumlara da tahsis yapılabilecek.

IRCICA’DA DIŞARI
IRCICA’ya ait içinde büyük bir kütüphane ve araştırma merkezinin de olduğu binalar şöyle, Çit Kasrı, Set Köşkü, Silahhane, Yaveran Daireleri. Yıldız Teknik Üniversite’nin elinde ise Büyük Mabeyn Köşkü’nün yanındaki Hünkar Dairesi, Agavat Dairesi ve Kiler-i Hümayun binaları yer alıyor.

MÜZE SERGİ SALONLARI KALIYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri müze sergi salonu olarak kullanılan Hünkar Hamamı, Küçük Mabeyn ve Harem bölümlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda kalmasının kararlaştırıldığını, Arabalık, Kızlar Ağası, Musaip Ağalar, Harem, Cihannüma Köşkü ve doğal nehir görünümlü Hamid Havuzunda restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini belirttiler.

Etiketler

Bir yanıt yazın