Yıkılmış Bir İstasyonun Kültür Merkezine Dönüşümü

Mexico City merkezli ofis Colectivo C733, Meksika'nın Chiapas eyaletinin Soconusco bölgesindeki bir şehir olan Tapachula'nın 20. yüzyılın başlarından kalma tren istasyonunu yenileme projesini üstlendi. Ekim 2005'te yaşanan Stan Kasırgası bölgenin demiryolu sistemini tamamen bozmuş ve yeniden yapılanma olasılığını ortadan kaldırmış.

SEDATU (Meksika Tarımsal, Bölgesel ve Kentsel Gelişim Sekreterliği) tarafından uygulanan Kentsel İyileştirme Programı’nın bir parçası olarak proje, terk edilmiş istasyonu kültürel, spor ve diğer rekreasyonel faaliyetler için yeniden tasarlayarak, yeniden kullanıma sunmuş.

Tasarım konsepti, tren raylarından ilham alarak hayata geçirilmiş. Yapısal unsurları ve duvarların orijinal dokusunu ortaya çıkaran, 7.200 metrekarelik bir alanı kapsayan projeye, farklı topluluk etkinlikleri için küçük yan alanlar ve geniş çatıyı tutan ‘görünür bir temel’ eklenmiş.

Yapısal strateji, binanın depremlerde nasıl dayanacağını hesaba katarak, devasa gerilmenin çok ince olmasını sağlayan gerilim elemanlarından oluşmuş.

Malzeme olarak, takviye için çelik ve betonun yanı sıra, Meksika’nın başlıca üreticisi olduğu bambu kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın