Yıkılan Binaların Atıklarından İnşa Edilen Bir Konut

Yıkılan Binaların Atıklarından İnşa Edilen Bir Konut

Kopenhag'daki terk edilmiş binaların atık malzemeleriyle inşa edilen konut projesi Resource Rows ile 463 ton atık ve %29 CO2 tasarrufu sağlandı. Lendager Group tarafından tasarlanan proje Ørestad Syd'de bulunuyor.

Kopenhag’daki konut projesi Resource Rows, inşaatın karbon ayak izini önemli ölçüde azaltan malzemelere yönelik radikal, tekrarlanabilir bir geri dönüşüm yaklaşımı sergiliyor. 92 konut, maliyet eklemeden bina seviyesinde toplam %29 CO2 azaltımı sağladı ve LCA (Yaşam Döngüsü Analizi)’ya göre 463 ton atık tasarrufu sağladı.

Ørestad Syd, Kopenhag’da yeni bir gelişme alanı. İnsanlar kırsal alanlardan uzaklaşıp kentlere doğru hareket ettikçe, terk edilmiş kırsal evler genellikle yıkılıyor ve bu da büyük miktarda malzemenin boşa gitmesine neden oluyor. Resource Rows projesinde, CO2 emisyonunu ve malzeme tüketimi düşürmek amacıyla bu tip yıkım atıkları kullanılmış.

Şema, iki beş katlı apartman bloğu tarafından iki sıra üç katlı teraslı evlerle açık bir avlu etrafında düzenlenmiş. 29 çatı evi içeren ortak bir avlu ve çatı manzarası var. Daha önce yerleşim olmayan bu semtin yeşil alanları yerleşim yerlerinin ortak kullanım alanlarına dönüşmüş.

Resource Rows, iklim, kaynak kıtlığı, atık, topluluk ve kentleşme ile ilgili zorlukları ele alıyor. Amaç, endüstrinin CO2 emisyonlarını ve malzeme tüketimini düşürmeye katkıda bulunmak ve nihayetinde inşaatın yenilenebilir hale getirilmesine katkıda bulunmak.

Öncelikli olarak, gelecekteki şehirlerin mevcut tüm kaynakları en iyi şekilde nasıl kullanabilecekleri üzerine yoğunlaşılmış. Tüm malzemelerin, binaların, şehirlerin ve insanların her zaman değeri koruyan kaynaklar olduğu fikrinden yola çıkarak eski binalardan malzeme toplamanın yeni yapının geleceği olduğu sonucuna varılmış. Bu fikrin, ekonomik, çevresel ve sosyal değer üretme konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğuna karar verilmiş.

Malzemeler, mimarların kontrolünde toplatılarak üretime alınmış. Sürdürülebilir, toksik olmayan ve sertifikalı malzemelerle yeni evler inşa etmek için inşaat atıkları kullanılarak, mevcut kaynakları kullanmanın çevre üzerinde doğrudan olumlu bir etkiye sahip olduğu gösterilmek istenmiş.

Terk edilmiş binaların atık ahşap parçalarını ve duvarlarını yeni cephe elemanları olarak kullanarak, CO2’i ve malzemeleri korurken aynı zamanda tarihi ve karakteri olan yeni bir bina elde edilmiş. Tuğla paneller, eski tuğla duvarların kesilmiş parçalarının harçla tamamlanmasıyla üretilmiş. Tuğla seviyesindeki yapı başına %70 tasarruf sağlanmış.

LCA (Yaşam Döngüsü Analizi) ve LCC (Yaşam Döngüsü Maliyet Analizi) sonuçları, 50 yılı aşkın bir sıralı evin bina düzeyinde %29 CO2 tasarrufu sağladığını ve karşılaştırmalı değerlendirmeye kıyasla işletme maliyetinin nötr olduğunu gösteriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın