Yığılmış Çelik Borulardan Tasarlanmış Bir Anıt: The Waterline Monument

Mimari ve sanat stüdyosu Gijs Van Vaerenbergh tarafından Utrecht'teki Laagraven Park'ta tasarlanan The Waterline Monument, yüzlerce yığılmış, yıpranmış çelik borudan oluşuyor.

The Waterline Monument, 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı statüsüne layık görülen Yeni Hollanda Su Hattını anısına tasarlanmış.

1815’ten 1940’a kadar faaliyet gösteren Yeni Hollanda Su Hattı, bir istila durumunda erişilemez hale getirmek için arazi alanlarının stratejik olarak su basmasını sağlayan bir kanal, kale ve sığınak savunma sistemi olarak hayata geçirilmiş.

Amsterdam’ın dışındaki Muiden şehrinden Rotterdam yakınlarındaki Biesbosch Ulusal Parkı’na kadar uzanan bölge, o zamandan beri hala ayakta kalmış olan pek çok kalesi, sığınağı ile bisiklet ve yürüyüş için popüler bir rota haline gelmiş.

Gijs Van Vaerenbergh, bu tarihi yapıların bölgenin “kolektif hafızası” için çok önemli olduğunu görmüş. Anıtın tasarımı için stüdyo, kaynaklı bir metal boru yığını kullanarak rota boyunca göze çarpan birçok eski kilitten birinin şeklinden ilham almış.

Uzaktan bakıldığında anıt, Yeni Hollanda Su Hattı güzergahı boyunca yer alan diğer eski yapılara benzer şekilde sağlam ve güçlü bir formda tasarlanmış. Ancak yaklaşıldığında, farklı boru uzunlukları ve içi boş formlarla, ziyaretçiler anıtın etrafında dolaşırken, bu başlangıçtaki sert görünümün yumuşaması sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın