Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi Tamamlanıyor

Bornova Belediyesi'nin yarışmayla elde ettiği Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi ocak ayı sonunda tamamlanmış olacak.

Bornova Belediyesi’nin Singapur’daki Dünya Mimarlık Festivali’nde Mimari Kültür Projesi dalında ilk 10 arasına giren, Türkiye’de de Tarihi Kentler Birliği’nden Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda proje dalında ödül alan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin inşaatı bitme aşamasına geldi.

İzmir’in tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını kanıtlayan Yeşilova Höyüğü’nden çıkarılan eserlerin sergileneceği merkezin inşaatı ocak ayı sonuna kadar tamamlanacak.

Mimari projesi yarışmayla belirlenen Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin prestij projelerden biri olduğuna dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır, “Biz ilçemizin büyüklüğüne yakışır projelerle dünya sahnesinde hak ettiği yere gelmesi için çalışıyoruz. Projenin Dünya Mimarlık Festivali’nde ilk 10’a girmesi ile büyük gurur yaşamıştık. Şimdi de Merkez’in inşaatını bitiriyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. Kent turizmine ve Bornova’nın tanıtımına önemli katkılar sağlayacağına inandığımız Ziyaretçi Merkezi’nin açılışını yapmak için gün sayıyoruz” diye konuştu.

Umut Başbuğ ile Evren Başbuğ’un mimari projesini üstlendiği, toplam 4 bin 756 metrekare kapalı alana sahip olan ve 8 milyon 469 bin liraya mal olan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde, arkeoloji araştırma laboratuvarı, eğitim alanları, kafe restoran, aktivite alanları, ofisler, sergi alanları, konferans salonu teknik odalar, arkeologlar için misafirhaneler yer alacak. Ege Üniversitesi’yle işbirliği Merkez’de Bornova Belediyesi’nin desteğiyle Ege Üniversitesi’nin yürüttüğü Zaman Tüneli Projesi için de geniş bir alan bulunuyor. Bu proje kapsamında, kazı alanına gelenler hem uygarlıkların kurulduğu alanı ziyaret edebilecek, hem de eserleri çıkarıldıkları yerde görebilecek.

Projenin en önemli ve özgün özelliklerinden biri ise uzun duvarıyla, Yeşilova Höyüğü Kazı Alam’na gelenleri şimdiki zamandan ayıracak olması. Bu duvar aynı zamanda şimdiki zamanla eski zaman arasında bir geçiş sağlıyor. Proje alanında birebir ölçülerde bir neolitik dönem köyü de yer alacak. Merkez, kazı bölgesiyle aynı alanda yer alıyor olması nedeniyle dünyada ilgili pek çok kuruluşun dikkatini çekiyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın