Yeşillikler İçerisinde Beyaz, Sade ve Motifli Bir Eğitim Yuvası: Sainte Trinité Ortaokulu

Fransız mimarlık ofisi Lacube architectes, özel bir eğitim kurumu olan Institution Sainte Trinité'nin yeniden yapılandırılması ve genişletilmesi projesini tamamladı.

Fotoğraf: Florence Vesval

 

Proje, Fransa’da, Marsilya şehrinin güney tarafındaki 9. Bölgede, Mazargues’te bulunuyor. İçinden tarihi “Cassis yolu” geçen ve çekirdeğinde bir köy bulunan bölge, çevresinde gelişen yerleşim bölgeleri ve kentsel alanlardan oluşan bir dokuya sahip. Yıllar boyunca Institution Sainte Trinité’ye, zaman içinde gelişen ihtiyaçlarına cevap olarak, çeşitli değişiklikler ve eklemeler yapıldı.

Mazargues’in büyük malikane tipolojilerinin ruhuyla, yapı kamusal alan boyunca uzanıyor. Bu öğrenme mekanının karakteri, etrafının sade bir duvar ile çevrelenmesi ile meydana geliyor. Gözenekli sade duvar sayesinde yapı, çevresiyle iletişim kuruyor. Böylece karşılama alanı kurumun kalbinden bile görünüyor.

Sade duvara yumuşaklık ve titreşim katan motifler, yerel bölgedeki konut modellerinden ilham alıyor. Çiçek desenini andıran kafes paneli, ‘kutsal üçlü haç’ modelinin ana hatlarını barındırıyor.

Lacube architectes, doğayı kompozisyonun merkezine yerleştiriyor. Çınar ağaçlarıyla çevrelenen bir çayır, alanı biçimlendirerek, ona ayrı bir nitelik katıyor. Alanın doğal eğimini takip eden bir park tasarımı sayesinde öğrencilere erişim sağlanıyor. Asıl peyzajlı alanın çevresinde orta ve ilkokulun iki katlı uzantısı yer alıyor. Yeni eklenen bu uzantılar açık revak düzenini tamamlıyor ve tarihi binanın karakteristik silüetini ortaya çıkarıyor.

“Mazargues’deki dezavantajlı genç kızlar için yatılı okul” olan tarihi bina; döşemelerin güçlendirilmesi, çift akışlı mekanik havalandırması, elektrik ve aydınlatma sistemlerinin iyileştirilmesi ile tamamen yenilendi. Lacube architectes cepheleri geleneksel, el işçiliği kireç sıvası ile canlandırdı.

Projenin strüktürel sistemi, basit yapı duvarlarına yerleştirilen döşemeler olarak karşımıza çıkıyor. Lif donatılı betondan yapılan perfore cephe panelleri, bu strüktürel aksların arasına yerleştirilmiş. Mimarlar bu sayede sınıfların, geniş açıklıklarına rağmen, güneşten korunmalarını sağlıyor. ‘Kutsal üçlü haç’ın iç içe geçmiş eğrilerini yansıtan desen, cephedeki perde duvarlarda da karşımıza çıkıyor.

Doğal ışık ve doğal havalandırma sağlayan bir yönlenme ile tüm öğrenme alanları çift pozlamadan yararlanıyor. İç mekanlarda ayrıca havayı önceden ısıtan, bağımsız bir mekanik havalandırma sistemi bulunuyor.

Etiketler

Bir cevap yazın