Yeşil Vaha Bahçesi EXPO 2016 Antalya’da Sergileniyor

Lotus Design Studio'nun kurucusu peyzaj mimarı Nilüfer Danış'ın tasarımı Yeşil Vaha Bahçesi, 23 Nisan – 30 Ekim 2016 tarihleri süresince EXPO Antalya' da görülebilir.

Yüksek peyzaj mimarı ve bahçe tasarımcısı Nilüfer Danış’ın bu yıl EXPO 2016 Antalya için tasarımını yaptığı “Yeşil Vaha Bahçesi” adını taşıyan projesi, 13 Eylül’ de Londra’daki Landscape Show’da ve 27 Eylül’ de EXPO Antalya Kongre salonunda, yapacağı bir konuşmayla ziyaretçilere sunulacak.

Uluslararası Çiçek Üreticileri Birliği (AIHP) ile Türk Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin desteğiyle hayata geçen Yeşil Vaha Bahçesi’nin tasarımı yeşil kent konseptine dayanıyor. Amacı insanlara şehirlerdeki yeşil alanların önemini anlatmayı ve özellikle de tasarımcıları ekosisteme uyumlu, sürdürebilirliği ve biyo-çeşitliliği artıran daha çok sayıda yeşil alanlar yaratmaya yöneltmeyi hedefliyor. Tasarım EXPO Antalya’ da, 23 Nisan – 30 Ekim 2016 tarihleri süresince görülebilir.

Bahçedeki önemli ögeler, 21 ağaç, fıskiye su ögeleri, yeşil çatı, yağmur bahçesi, havuz, yollar, solar panel, heykeller, bitkilendirilmiş masa ve böcek otelleri olarak öne çıkıyor.

Tasarımın temel özellikleri şöyle sıralanıyor:

• Yeşil çatı küresel ısınmayı (sera etkisi) azaltarak havadaki zararlı partiküler maddeleri ve kirleticileri tutarak, oksijen üretilmesine ve bunun yanında binanın soğuk ve ilik isi dengesini koruyarak enerji tasarrufunda bulunmasını sağlayacaktır.
• Binanın yeşil çatısı üzerinde kullanılan solar paneller güneş ışıklarını tutarak elektrik üretimine yardımcı olacaktır.
• Yeşil yağmur bahçesi çevreye uyumlu sürdürülebilir bir doğal drenaj oluşturarak, sellere neden olan yağmur ve fırtına sularının bahçeden akıp gitmesini önleyecektir.
• Meyve ağaçları ve yenilebilir bitkilerin ekilmesiyle hazırlanmış masa insanlara kendi meyvelerini ve sebzelerini yetiştirmesi için ilham kaynağı vererek, sağlıklı açık alan etkinliklerini güçlendirmek amacındadır.
• Böcek otelleri, uğur böcekleri ve kelebekler gibi böceklerin tabiattaki çeşitliliğini artırmak için kış uykusuna yatmasına imkan veren mekanlar oluşturmaktadır.
• Su geçirgen yer döşemeleri yüzeyde biriken suların emilmesini sağlayarak sellere neden olan yağmur sularının bahçeden akıp gitmesini önleyecek ve doğal bir drenaja imkan verecektir.
• Bahçedeki ağaç bitkilendirmesi doğal tabiatın güçlenmesini sağlayan, küresel ısınmayı önleyen ve oksijen üreterek ayni zamanda alana gölge veren serinletici ögeler olacaktır.
• Uluslararası bitki yetiştiricilerini desteklemek amacıyla, bitkilendirmede Antalya’dan dünya ihracatı yapılan bitkiler kullanıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın