Yeşil tutkunu iki yol arkadaşı

Türkiye'nin dört bir tarafını dolaşarak, daha yaşanabilir bir Türkiye için, yeşilin artması için birlikte yürüyorlar...

Sabancı Vakfı’nın desteği ile hayata geçen Fark Yaratanlar’a, 1992 yılında Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nı (TEMA) kurarak Türkiye’ye çevre bilincini aşılayan Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit konuk oldu.

Türkiye’de kara yüzeyinin yüzde 90’ında gerçekleşen erozyonun oldukça önemli bir kısmı tarım alanlarında yaşanıyor. Ülkemizde erozyon nedeniyle meydana gelen toprak kaybının en temel nedeni ise amaç dışı tarım arazisi kullanımı ve hatalı tarım teknikleri gibi insanın doğaya müdahalesi… Buradan hareketle “Türkiye Çöl Olmasın” diye yola çıkan ve TEMA Vakfı’nı kuran Karaca ve Gökyiğit, toprak kaybına karşı mücadele veriyorlar. Türkiye’nin dört bir tarafını dolaşarak, daha yaşanabilir bir Türkiye için 20 yıldır ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışmaları yürütüyorlar.

Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit önderliğinde kurulan TEMA Vakfı, bugüne kadar 66 ayrı ağaçlandırma projesinde; Çevre ve Orman Bakanlığı, Askeri Birlikler, kamu kurumları ve gönüllülerin desteğini alarak yaklaşık 3.570 hektar alanda 4 milyonun üzerinde fidan dikti. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü’nce tesis edilen Hatıra Ormanı sahalarında, 1,5 milyona yakın fidanın dikilmesi ve yaşatılmasını sağladı.

Karaca ve Gökyiğit’in, çevre konusundaki çalışmaları nedeniyle Türk üniversitelerinden almış oldukları fahri doktorluk unvanları; ulusal ve uluslararası sayısız ödülleri bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın