Yeşil Okullar Geliyor

Şubat ayında eğitim kurumlarının depreme karşı güçlendirilmesi kapsamında yenilenen veya yeniden inşa edilen okullardan 42'si yeni dönemde eğitime başlayacak.

Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan alınan 1,5 milyar Euro’luk destekle İstanbul Valiliği’ne bağlı İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi tarafından yürütülen yatırımların yüzde 51’i okulların yeniden yapılmasına ayrıldı. 790 yeni okulun inşa edildiği proje kapsamında 42 yeni okul ikinci dönem eğitime başlayacak.

Modern inşaat teknolojisiyle yeni tasarımla geliştirilen okullar “yeşil bina” olarak inşa ediliyor. Yılsonuna kadar açılmaya hazırlanan okul sayısı 100’ü bulacak. Fay hattındaki veya riskli okulların öncelikli olarak yenilendiğini belirten İPKB Direktörü Gökhan Elgin, 1,5 milyon öğrenciyi güvensiz okullardan risksiz okullara kavuşturduklarını söyledi. Yeni okullardaki mimari tasarımlar sayesinde, teknolojik, çevreye uyumlu ve kapasitesi daha yüksek şekilde inşa edildiğini belirten Elgin, “Okullarımızda kullandığımız sistem sayesinde, bakım ve boya gerektirmiyor. Dayanıklı uzun ömürlü malzeme sayesinde, maliyetler binaya değil eğitime aktarılabilecek” dedi.

Kendi enerjisini üretiyor

Deprem yönetmeliğine göre projelendirilen okul projeleri, yapı teknolojisi bakımından da benzersiz. Binalar, harcadığı enerjinin bir kısmını kendi imkânlarıyla üreterek, ısınma giderlerini de düşürüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın