Yeşil bina sertifikaları külfet olmaktan çıkmalı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Başkanı Barış Aydın'ın, 'yerli yeşil bina' sertifikası konusunda TSE'ye yaptığı çağrı kısa sürede karşılık buldu.

Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE), konut ve ticari yapıların yeşil bina kriterlerine göre tasarlanarak inşa edilmesi konusunda 2 ay içinde ulusal standartları belirleyerek, sertifika verebileceği bildirildi.

‘Sertifika verebiliriz’

TSE Genel Sekreter Teknik Yardımcısı Coşkun Şentürk ve TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanı Doğan Yazar, Barış Aydın’ı, ziyaret ederek bugüne kadar inşaat firmalarının ciddi meblağlar ödeyerek yurt dışındaki kuruluşlardan aldığı yeşil bina sertifikasını, ulusal koşullara uygun standartlar belirleyerek vermeye hazır olduklarını bildirdiler.
Şentürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da onay vermesi halinde TSE’nin gerekli altyapıyı en geç 2 ay içinde hazırlayabileceğini belirtti.

Akredite edilmeli

TSE’nin vereceği sertifikanın öncelikle yurt içi ve yurt dışında akredite edilmesi gerektiğinin altını çizen Şentürk, “Görev verilirse biz hazırız. Bakanlığın desteği önemli. Firmalar da binaları yeşil bina kriterlerine uygun inşa etmeleri konusunda özendirilmeli. Yeşil bina sertifikası almak, maddi açıdan külfet olmamalı” dedi.
İMKON Genel Başkan Yardımcısı Barış Aydın da yeşil bina sertifikalarının yabancı kuruluşlardan alınmasının yatırımcılara çok büyük mali yük getirdiğini vurgulayarak, “Yeşil bina kriterlerine uygun inşaat yapacak müteahhite teşvikler verilmeli” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın