YERSİZLER / Aktörleri, Kullanıcıları ve Eleştirmenleri ile Bir AVM Tartışması Panellerinin İlk Ayağı Gerçekleşti

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi, projenin tartışma platformunu oluşturan panel serisiyle devam etti.

VitrA ve TSMD’nin çağdaş mimarlıkta bellek oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirdiği kitap, sergi ve panellerden oluşan bu serinin panel ayağı 6 farklı şehirde Nil Aynalı’nın moderatörlüğünde gerçekleşecek. 

“YERSİZLER / Aktörleri, Kullanıcıları ve Eleştirmenleri ile Bir AVM Tartışması” başlıklı ilk panel, 7 Mart 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

FMV Işık Okulları Nişantaşı Kampüsü Muvaffak Benderli Salonu’nda düzenlenen panelde sırasıyla Hakkı Yırtıcı, Tansel Korkmaz, Kazım Çizmeci, Sinan Kafadar ve Korhan Gümüş konuştu. Sinan Kafadar ayrıca Nişantaşı City’s AVM ile ilgili bir sunum yaptı.

Panelin başında Nil Aynalı önce kitabı tanıttı ve herkese hitap eden bir kitap hazırlandığından bahsetti. Hatta kitabın fazla popülist olarak nitelendirildiğini söyledi. Daha sonra da sergi hakkında bilgi verdi.

Paneller serisinin tüm katılımcıların fikirlerini tartışabilecekleri bir ortam olarak tanımlayan Aynalı, YERSİZLER tanımını 3 maddeyle açıkladı:

– Sermayenin yersizliği,

– Tiplojinin yerden bağımsızlığı,

– Yerleşememe (non-place).

Nitelikli kent dokusu, yoğun ticari aktivitesi ve sokak yaşamıyla ünlü Teşvikiye’nin merkezinde bulunan City’s Alışveriş Merkezi’nin yanı sıra, kentsel doku içi AVM örneği olan Demirören Alışveriş Merkezi ele alındı. 

Panelde, AVM’lerin kendini fiziksel sınırlar içine kapatıp sokaktaki yaşamdan izole, güvenlikli ve her açıdan kontrollü bir dünya kurmaya çalışan ve kendi içinde cazip hale gelmek için sürekli bir yenilik üretme ihtiyacı duyan mekanlar olarak tasarlanmaları konusu tartışma gündemini oluşturdu.

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi kapsamındaki panellerin, yıl sonuna kadar AVM’ler, ofis yapıları, karma yapılar ve ticari sergileme alanları gibi farklı tema ve konuşmacılarla; Ankara, İzmir, Eskişehir, Kayseri ve Diyarbakır’da düzenlenmesi planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın