Yerel Seçimler 2019 – İzmir: Nihat Zeybekci

"İzmir, Anadolu'nun en güzel kızı, en güzel şehri." diyerek geçtiğimiz sene İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı olmaya dair hayallerini ortaya koyan, Nihat Zeybekci’yi, Ekonomi eski Bakanı ve Denizli eski Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tanıyoruz.

31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için toplam 4 aday mevcut: Şerafettin Kılıç, Rıfat Mutlu, Mehmet Tunç Soyer ve Nihat Zeybekci ancak bu yazıda yalnızca, iki güçlü ittifakın adayları olarak öne çıkan Tunç Soyer ve Nihat Zeybekci’ye odaklanacağız.

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı, 1961 doğumlu Nihat Zeybekci’nin vaatlerine geçmeden önce, kapsamlı biyografisini buradan okuyabilirsiniz.

7 Şubat 2019 tarihindeki “10 Numara İzmir” başlıklı sunumunda Zeybekci, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilirse vaat ettiği projelerden bahsetti. Zeybekci, 2 saate yakın süren sunumunda, hükümetin halihazırda yürüttüğü ulusal ve uluslararası ağları kapsayan altyapı çalışmaları ile entegre olan bir İzmir ortaya koyuyor. Benzer bir biçimde bu kalkınma projelerinden beklenen maddi ve beşerî akımın önemli ve iyi işleyen bir parçası haline gelen, bir düğüm noktası olan İzmir, hayal ediyor olduğu söyleyebiliriz. 10 Numara İzmir sunumdan dikkatimizi çeken, kent, planlama ve mimarlık konularını ilgilendiren konular aşağıdaki gibi:

Zeybekci, İzmir’de kişi başına düşen yeşil alan miktarını 10 kat arttırmayı ve Turan (Bayraklı), Poligon (Hatay), Kaklıç (Çiğli), Ege Üniversitesi (Bornova), Uzundere (Karabağlar), Sarnıç (Gaziemir), Nato ve Buca Cezaevi (Buca) bölgelerinde “milyon metrekarelik, şehir parkları, İzmir parkları, millet bahçeleri” yapmayı planlıyor. Buna ek olarak Urla Adalar Bölgesi’ni “tek çivi çakılmadan” rekreasyon/turizme açmayı planlıyor.


Yat limanı 

Zeybekci’nin deniz ve Körfez’e dair hem iktisadi hem de rekreatif projeleri var. Körfez’de amatör balık tekneleri, yelkenli, kayık gibi amatör spor faaliyetlerine hizmet edecek projesi “Teknepark”ın yanı sıra 2011 yılından beri inşaat halinde olan Çandarlı Konteyner Limanı da dahil olmak üzere Alsancak Kruvaziyer Limanı, Urla ve Çeşme yat limanlarını da içeren daha kapsamlı bir deniz ticareti/turizmi yatırım planı da var.


3 yeni yerleşim alanı

Kentin çeperlerindeki “Çarpık Yapılaşmanın Elden Geçirilmesi” alt başlığında değindiği projede, bu bölgelerde yaşayan vatandaşlar ile anlaşarak dönüşüm gerçekleştireceği ve dönüşüm sürecinde çarpık yapılaşmanın tümünün 9 ayda belediye tarafından boyanacağından bahsediyor. Aynı sunumda, İzmir kent merkezin yapılaşma baskını azaltmak üzere kentin kuzey, güney ve doğusunda 3 yeni yerleşim yeri de kurmayı vaat eden Zeybekci bu yeni alanlarda dar gelirli vatandaşların da konut sahibi olması için uygun finansman sistemleri üzerinde çalışacaklarını ve bu alanlar ile merkez arasında hızlı toplu taşıma ve özel araç ile ulaşım altyapısı kuracaklarını belirtiyor.

“Su ve toprağın hafızası ile inatlaşmayan” ve “Jeoloji ve deprem ile uzlaşan” bir imar planını hayal ettiğini anlatan Zeybekci, “Kemeraltı ve Damlacık’ın restorasyonu, Yeşildere Vadisi ve Kadifekale Teleferik Bölgesi Projesi” başlığı ile merkezde yeni bir ticari bölge amaçlıyor. “İzmir tarihine sahip çıkacak!” sloganıyla tanıttığı proje, bölgedeki tüm tarihi yapıların restorasyonu, Arkeoloji ve Medeniyetler Müzesi, Yeşildere’den Kadifekale’ye, Kadifekale’den Konak’a teleferik hattı ve Teknepark’ı Yeşildere Vadisi’nin içine alacak kanallar gibi etaplardan oluşuyor.


Urla’da, İzmir-Çeşme Otoyolu ve İYTE yerleşkesinin arasındaki kurulması planlanan “Bilim Teknoloji ve Yazılım Vadisi” projesi.

 

 


Velodrom 

Atatürk Olimpiyat Stadı’nın yanı sıra ve Türkiye’nin ilk velodromunu planladıklarını söyleyen Zeybekci ayrıca spor tesisleri olarak her 25 bin nüfusa kapalı spor salonu, her 50 bin nüfusa ise bir içinde yüzme havuzunun da olduğu bir spor kompleksi yapmayı planladıklarından bahsediyor.


Kalifiye işçi yetiştirmek için kurulması planlana kent enstitüsü

40 km uzunluğundaki ikinci çevre yolu ve bu yoldan tüneller ile kent merkezine bağlantılar yapmayı planlayan Zeybekci, bununla birlikte kentte -oluşturulan WhatsApp gruplarına gelen şikayet ve öneriler ile tespit edilmiş- 28 noktada kavşak ve battı-çıktı projesi planladıklarından da bahsediyor (Zeybekci’nin Denizli Büyükşehir Belediyesi başkanlığını yaptığı dönemin en aklıda kalan uygulamalarından biri de kentte inşa ettiği onlarca battı-çıktı projesiydi). Adayın sunumunda bahsettiği bir diğer altyapı projesi ise Balçova-Çiğli arasında kurulacak olan demiryolu ve karayolu körfez geçidi olan İZKARAY.

Zeybekci’nin 10 Numara İzmir başlıklı sunumunu buradan izleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın