Yerel Kerpiç Evlerin Mimarisinden İlham Alan Marfa Suite

DUST, manzarayla etkileşime geçen ve mevcutta bulunan kerpiç evin karakterini tamamlayan Marfa Suite’i tamamladı.

Fotoğraflar: Casey Dunn

Tucson, Arizona’da bulunan ve mimarlar, zanaatkarlar, sanatçılar, tasarımcılar ve inşaatçıların birlikte çalıştığı mimarlık ofisi DUST, usta-çırak geleneğine dayanan uygulamalara sahip. DUST, Texas’ın Marfa şehrinde yer alan konut projesi Marfa Suite’i 2021 yılında tamamladı.

Marfa Suite, orijinal hali Rael San Fratello tarafından tasarlanan Marfa adlı tek odalı kerpiç evin bir uzantısı olarak yapıldı. Arkadaş ve aile ziyaretleri için ek bir konaklama imkanı sağlamak isteyen ev sahipleri, yeni süitin az bakım gerektirmesini ve orijinal evlerinin karakterini tamamlamak için topraktan yapılmış gibi görünmesini talep etti. Bu nedenle, DUST, ana malzemeler olarak toprak blok, beton ve camı seçti.

11×11 m ölçülerinde plana ve yaklaşık 5 m yüksekliğinde duvarlara sahip olan yapı, Donald Judd’un tasarımlarının da dahil olduğu Marfa’nın sayısız kerpiç evlerinin şairane işlevselliğinden ve yerel dilinden ilham alıyor. Malzeme uyumuna ek olarak, geniş vadiye ve doğudaki sıra dağlara doğru uzanan çöl bahçesini ve evin manzarasını korumak için projenin tasarım kararları özenli bir şekilde verildi.

Mekan yerleşimi, bir salon alanı, tek kişilik bir yatak odası ve banyo ile bahçeli, açık hava banyo alanının da dahil olduğu geniş kapalı teras alanları içeriyor. Ev sahiplerine daha işlevsel alanlar ve mahremiyet sunmanın yanı sıra, süit, mevcut yapıyı araziyle daha uyumlu hale getiriyor.

Ziyaretçiler süite, palto ve ayakkabılar için bir alan sağlayan küçük, özel bir girişten giriyorlar. Bu alan küçük olmasına rağmen, iç mekana girişte huzur veren bir geçiş sağlıyor. Daha sonra iç mekanda, sabah erken saatlerde ışık alacak şekilde konumlandırılmış oturma ve çalışma alanları, güneye ve batıdaki kaktüs ve meskit ağaçlarının manzarasına açılan bir yatak odası yer alıyor.

Banyo, doğudaki özel bir bahçeye açılarak mahremiyet sunuyor ve zarif bir dış mekan hissi veriyor. Bu özel bahçe, güneydeki sebze bahçesine doğru uzanarak, yapıyla sebze bahçesini birbirine bağlıyor. İç mekanlar, zeminden ısıtılıyor. Pencere ve vasistaslar ile hakim esintilerden faydalanılarak doğal havalandırma sağlanıyor. Hareketli çatı pencereleri, doğal ısı tahliyesine yardım ediyor. Ek olarak, yatağın üzerindeki çatı penceresi, bölgenin romantik, yıldızlı gökyüzü manzarasını sunuyor.

Gökyüzünün peyzajla buluştuğu Batı Teksas’ta manzarayla etkileşime geçen Marfa Suite, sakin konaklama alanlarına, sanat yaratmaya ve manzara ile ışığın tadını çıkarmaya uygun bir yer haline geliyor. Bir sanat stüdyosu ve ziyaretçiler için yaşam alanı olarak tasarlanan süit, Covid’in başlangıcından bu yana sakin bir dinlenme alanı oluştururken aynı zamanda uzaktan çalışma için uygun bir mekan haline geldi.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın