Yerden Yüksekler’in Fantastik Sergisi: Amiplerin Gereksizlikler Ülkesi

Amiplerin Gereksizlikler Ülkesi'ni 26 Ekim'e kadar It's Open konteynırında ziyaret edebilirsiniz.

Yerden Yüksek Çocuklar ile Mimarlık Topluluğu geçtiğimiz sene çocuklar ile yaptığı 10 deneme çalışmasının ardından, çocuklar ile çalışmaktan elde ettiği deneyim ve kazanımları farklı bir noktaya getirerek çocukların üretimlerine tasarımcı bilgisini dahil ediyor. Yerden Yüksek+ dedikleri bu yöntemde çocuklar ile 3 aylık periyodik zaman geçirecek olan topluluk belirlenen temayı kendi arasında tartışarak genişletecek ve bunu çocuklar ile çalışma seviyesine getirerek basitleştirecek.

Basitleştirilen fikirler atölyeler, gösterimler, performanslar ve buluşmalar ile çocuklarla paylaşılacak ve beraber üretim yolu izlenecek. Bu üretim sürecine farklı özellikte tasarım gruplarını dahil edecek olan topluluk, bu yol haritası ile çocukların kendi üretiminin farklı bilgi havuzlarıyla nelere dönüşebileceğini görmesini amaçlıyor. Grafik, heykel, mimarlık, film, animasyon, yayın gibi çeşitli tasarım alanlarının bu sürece dahil olması ile fikirler gelişecek, aynı zamanda çocuklar sürecin devamından koparılmaksızın devamlı geri besleme sağlanacak. Mesela tasarımcının kendiliğinden yapamadığı yüzleşme anlarını çocuklar belirleyecek. Sürecin devamı hem çocukların hem de tasarımcıların ürünlerini ortak bir sergi deneyimine getirerek sonlanacak ve çocukların kendi yaptıklarının nasıl gerçeğe dönüşeceğini, süreçte kendi samimi kararlarını nasıl özgürce kullanabileceklerini görmelerine tanık olunacak.

Ekip, yaz döneminde gerçekleştirdikleri deneme çalışmasını şöyle anlatıyor:

Yerden Yüksek+ düşüncesinin deneme çalışması gerçek süreçten daha kısa bir zamanda yaz döneminde gerçekleştirildi. Yaz döneminde Tasarım Atölyesi Kadıköy’de buluşuldu ve tasarımcılar ile birlikte deneyim paylaşımı yapılarak çalışma konuları ve atölye içerikleri belirlendi. Bu içerik dahilinde takip eden hafta sonunda Yoğurtçu Parkı’nda çocuklar ile çalışmalar yapıldı ve yapılan tüm ürünler yeniden TAK’a getirilerek yeniden buluşuldu. Bu buluşmada çocukların tasarımlarından nasıl alt metinlere ulaşılabileceği tartışıldı ve birçok yeni kavram üretildi. Bunlardan bazıları; korniş adam, amiplerin gereksizlikler ülkesi, karınca tapınağı ve roller-coaster film şeridi idi. Takip eden buluşmada ise çıkan bu kavramların nasıl bir sergi ile toplanacağı tartışılarak serginin kurgusu oluşturuldu.

Dendi ki; Amiplerin Gereksizlikler Ülkesi diye fantastik bir ülke vardır, bu ülke her ne kadar fantastik olursa olsun günümüz vize prosedürleri ile girilir ama sadece prosedürün şekli resmidir, içeriği ise tam tersine eğlenceli ve eleştireldir. Vize alacak katılımcılar bu ülkeye yanına birini bularak girerler ve kornişten geçerek görevlerini dinlerler, kornişin içinde günlük hayatlarındaki korniş olma, rayda ilerleme, diğer raya geçememe, lineer olarak hedeflere odaklanma durumlarını hatırlarlar. Kutuları bulurlar, şifreleri çözerler ve kilitleri açarak aşamaları geçerek ülkenin vize ofisine varırlar. Burada hazırlanmış vize formlarını görürler, bunu kırmızı kalemle doldururlar ve fotoğraf yapıştırmaları gerekir. Bu fotoğraf için, buldukları kutudan çıkan gereksizlikler ile kendilerine yeni bir yüz / kimlik tasarlamaları gerekmektedir. Vize sürecinin ardından ülkeye girmeye hak kazanılır ve Amiplerin Gereksizlikler Ülkesi’nde okul giriş kartı, ders yoklama listesi, fresco tepsisi, banka kuponları, iphone şarj aleti , arabesk kasetler gibi bir çok gereksizlik bizi karşılar. Ülkeye girdikten sonraki görev ise eylemlerin yazılı olduğu bir çuvaldan eylem seçerek, o eylemi ülkedeki gereksizlikler ile temsil eden videoyu çekmektir. Bizim ülkemizin bilindik eylemleri, bizim ülkemizin gereksizlikleriyle bambaşka bir ülkede nasıl bir ilişki kuracaktır bilinmez ama ölçek farkı bir şekilde sorgulanacaktır. Bu videonun ardından ülkeden ayrılmanın zamanı gelmiştir. Ülke için yapılan yüz ülkeye bırakılır ve Karlı Amip Ormanı, Amip Orman Çiftliği, Amiray Funicular Line gibi birçok amip mekanından geçilip; Amipmon, Amip Amipyan, Zaha Amip, Sütlü Amibiye gibi birçok amip karakteri ile tanışılarak ipler ile bir rota çizilir ve deneyim sona ermiştir. Çünkü kapıda bir sonraki vize randevusu için iki kişi beklemektedir.

Tüm bu sergi kurgusu için yazın ön kararlar verilmiş ve sergi mekanı olarak Taşkışla yakınına bu sene taşınan It’s Open konteynırları seçilmiş. Sergi kurgusunu da detaylandıran ekip, Eminönü, Tahtakale, Karaköy, Sirkeci, Çağlayan ve hatırlanmayan hanlar ve sokaklardan malzemecilerle ilişki kurarak detayları pekiştirmiş ve konteynırları doldurmaya başlamış. Başta vize uygulaması düşünülen ülke vizesiz olarak 26 Ekim ‘e kadar It’s Open konteynırında ziyarete açık, Yerden Yüksek Topluluğu merak eden, kafası karışan herkesi ülkeyi görmeye, deneyimlemeye davet ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın