Yer Altına Gizlenmiş Ziyaretçi Merkezi: The Earth

Team BLDG firması, Çin'de yapay bir tepenin altına gizlenmiş bir ziyaretçi merkezi tasarladı.

Fotoğraflar: Jonathan Leijonhufvud  

Team BLDG, Guangdong eyaleti, Pazhou’da yapay, beton duvarlı bir höyükten oydukları boşluklarla, spor parkı için gereken bir dizi ziyaretçi merkezi tasarladı.

Pearl River sahilindeki taş döşeli promenadın yanında yer alan “The Earth” projesi, bir ziyaretçi resepsiyonu, tuvalet, soyunma alanları, mağaza ve umumi tuvaletleri bir araya getiriyor.

Alanı çevreleyen yoğun yapılaşmanın aksine, Team BLDG, projenin merkezinin manzara ve su ile daha yakın bir ilişki geliştirmesini istedi bu nedenle eklenen yeni servis alanlarını gizleyen yapay bir höyük oluşturdular.

Mimarlık ofisi, “Mevcut peyzajın hareket hattından başlayarak, tasarımımız iki tür kullanıcı etkinliğini karşılamayı amaçlıyor: mimarinin etrafından ve içinden. Bu nedenle, orijinal peyzajın üzerine doğal olarak yükseltilmiş bir yeşil alan ‘yığdık’, sonra da haç şeklindeki yollarla ‘kestik’. Toprakla örtülü yapılaşma sayesinde mimari doğayla bütünleşiyor ve sade bir şekilde spor parkının özgün peyzajının bir parçası oluyor,” diyor.

Höyüğe paralel çapraz kesiklerle açılan yollardan, basamaklar ve rampa ile ulaşılan küçük bir bahçe alanına erişiliyor ve diğer servis alanları bu bahçe alanının çevresinde konumlanıyor. Bu asfalt yollar, doğuda bir parka ve batıda spor sahalarına giden mevcut sahil yollarının bir uzantısı olarak hareket ediyor.

Bu avlunun kuzey, doğu ve batı kenarlarında tuvalet blokları yerleşmişken güneydeki daha büyük bir blok ise kabul odası, seyir platformu ve personel alanlarını barındırıyor. Bu alanların beton duvarları, çevredeki park alanının devamını sağlayan yeşil çatılarının üzerinde, korunaklı alanlar oluşturmak için yukarı doğru uzanıyor.

Avlunun içi, yeşil manzaraya zıtlık oluşturmak için beyaz terrazo levhalarla kaplanmış ve projenin “kesilmiş” doğasını iyice vurguluyor. İç mekanlarda kullanılan, brüt beton ve pürüzlü paslanmaz çelik, sessiz ve sakin alanlar yaratmak için seçilmiş, yeryüzünde olma hissini vurguluyorlar. Bu mekanlar stüdyonun anlatımına göre “İnsanlar için gürültülü ve sıcak dış mekanlardan içeri girdiklerinde görsel bir serinletici etki yaratıyor.”

Geceleri, yapay tepenin oyuklarını vurgulayan bir aydınlatma, merkezin içinden yapılıyor ve yeni alanların gizli doğasını tersine çeviriyor.

 

Etiketler

Bir cevap yazın