Yenikapı Batıklarına Müze

Marmaray kazılarında çıkarılan arkeolojik buluntular için yapılacak müze ve arkeopark projesi Fatih Belediye Meclisi’nden geçti. Müze, dünyanın en geniş antik tekne koleksiyonuna ev sahipliği yapacak.

Marmaray kazılarıyla gün yüzüne çıkarılan Yenikapı batıklarının sergilenmesi için yapılacak müzenin avan projesi Fatih Belediye Meclisi’nden oybirliğiyle geçti. 2004’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nce başlatılan kazılarda çıkarılan eserler Yenikapı’da inşa edilecek müze ve arkeopark projesinde sergilenecek.

Kazılarda erken Bizans döneminin en eski limanı olan ‘Theodosius Limanı’ ortaya çıkarılmış, 36 batık tekne ile 45 bine yakın eser bulunmuştu. Kazılar İstanbul’un neolitik dönemine de ışık tutmuş, 8 bin 500 yıl önce yaşamış ilk İstanbullulara ait mezarlar ve ayak izlerine rastlanmıştı. Eisenmann Architects ve Aytaç Mimarlık’ın 2012’de yapılan mimari yarışmada birinci gelen projesi kazılarda çıkan buluntuları izleyiciyle buluşturacak.

Fatih Belediyesi CHP’li imar komisyonu üyesi Coşkun Yeşilyurt, meclisten geçen müze projesine ilişkin şu bilgiyi verdi: “Arkeolojik kazı alanına dünyanın en büyük batık gemi müzesi yapılacak. Hem kazı alanının sergileneceği hem de 36 batık geminin içerisine konulacağı, kazı alanından çıkan 5 bin objenin sergileneceği bir müze yapılacak. Gemiler sergileneceği için müze 20 metre yüksekliğinde olacak. Binanın çevresinde 5 adet arkeopark yapılacak. Kazılarda ortaya çıkarılan Theodosius Limanı etrafındaki şehir için de kazı yapılacak ve burası 500 bin metrekare büyüklüğünde bir arkeopark alanı olacak.

8 bin 500 yıllık tarih sergilenecek

Yenikapı’daki arkeolojik kazılarda Geç Osmanlı Dönemine ait kültür dolgusunda 19. yüzyıla tarihlendirilen küçük imalathanelere ait mimari kalıntılar ile sokak dokusu bulundu. İmalathaneler ve mimari kalıntıların yerinde korunmasına karar verilirken, sokak dokusu ise Arkeopark projesinde değerlendirilmek üzere sökülerek koruma altına alındı. Kazılarda, erken Bizans’ın en büyük limanı olan Theodosius Limanı ile 5-11 yüzyıllara tarihlenen tekne kalıntıları ortaya çıkarıldı. Müzede sergilenecek bu tekneler dünyanın en geniş antik tekne koleksiyonu olma özelliği taşıyor. Ortaya çıkarılan deniz surları, büyük taş bloklardan inşa edilmiş rıhtım, dalgakıranın bir bölümü gibi limanın karadaki mimarisine ait kalıntılar da arkeopark projesinde yer alacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın