Yeni Zelanda Güney Adası’nın Kalbinde Minimalist Bir Kulübe: Coast House

Yeni Zelandalı mimar Stacey Farrell tarafından tasarlanan sahil evi projesi ülkenin güneyindeki Omaui adasında hayata geçirilmiş.

Doğayla uyum içerisinde ve pasif ev standartlarına uygun olarak hayata geçirilen proje, Yeni Zelanda’nın en göz alıcı bölgelerinden ikisi olan Fiordland Ulusal Parkı ile seyrek nüfuslu, yoğun ormanlık Catlins arasında yer alıyor.

Stacey Farrell, projede sürdürülebilir bir mimari yaklaşımı benimsemiş ve tükettiği enerji miktarını en aza indirgemek için evin yüksek yalıtımlı olmasını sağlamış.

Mütevazı bir boyutta planlanan ev, çalılıkların arasında, rüzgarla savrulan ağaçlarla kaplı bir alanda kum tepelerinin yakınında inşa edilmiş.

İki ana formdan oluşan yapının iç duvarları oluşturmak için kullanılan yapısal olarak yalıtımlı paneller (SIP’ler), üzeri örtülmek yerine titizlikle elle boyanmış ve sade bırakılmış. Projenin merkezinde kaplama formuyla korunan yerli bir kayın ağacına yer verilmiş.

Dış kısım, bir su toplama sistemine doğru eğimli olan ve yapıyı rüzgarlardan uzak tutan az bakım gerektiren kaplama ile tamamlanmış.

İçeride, kozaya benzer iki yatak odası ve odun sobası ile ısıtılan açık plan mutfak oturma alanı planlanmış.

Yemek masası, masa tenisi masası olarak da kullanılır şekilde planlanmış.

İnşaat sürecinde mümkün olduğunca çok komplikasyondan kaçınılmış. Ev, deniz seviyesinin yükselmesi gibi bir duruma karşı, çakılmış ahşap yığınlar üzerine oturtulmuş.

Proje kapsamında mümkün olan her yerde geri kazanılmış kereste kullanılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın