Yeni Proje Dosyamız Başlıyor: Projeye Bak Bağını Sorma

Yeni dosyamızda, şarabın üretiminden sunumuna kadar olan süreçte etrafında gelişen mekanlara göz atacağız. Şarap bağları, mahzenleri ve tadım mekanlarından örnekler sunacağımız dosyamızda iki ay boyunca her hafta bir projeyi sizlerle paylaşacağız.

Günümüzün önemli endüstrilerinden olan şarap üretiminin en önemli simgelerinden bir tanesi belkide mimarisi. Kendine özgü mekanlar üreten şarap yapımı ve yıllandırma süreci, kullanıcısını da bu sürece bir izleyen olarak davet etmesi açısından en şeffaf fabrika yapısı tipolojilerinden bir tanesi.

Bağ bozumlarının ziyaretçiler eşliğinde yapıldığı, üretimin ve depolamanın çoğu zaman göz önünde olduğu ve kendi kültürünü oluşturduğu bu endüstrinin mimarlığı diğer pek çok endüstri yapısında görmediğimiz bir itibar taşıyor. 

Bu dosyamızda farklı işlevler ve karakterde mekanlar içeren ve bunların hepsini de endüstrisinin sunumunun bir parçası haline getirme iddiasında olan şarap üreticilerinin yapılarını inceliyoruz. Dosyadaki binaların bazıları üretime odaklı olsalarda tadım için ayrılmış bölümlere sahipler, bazılarıysa neredeyse şarap butiği haline gelmiş mekanlar.

Dosya süresince topraktan tadıma kadar bu sürecin etrafında mekanın nasıl şekillendiği konusunda okuyuculara ufak bir fikir vermeyi amaçlıyoruz.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın