Yeni Nesil Gezici Sergi Deneyimi: Truck Museum

Hérault Arnod Architectures ve sanatçı Krijn de Koning işbirliğiyle hayata geçirilen Truck Museum, sanat eserlerini küçük bir müze ortamında sergileme imkanı sunuyor ve çok yönlü kullanım özelliklerine sahip bir tasarım olarak dikkat çekiyor.

Hérault Arnod Architectures, MUMO Association ve Centre Pompidou için Hérault Arnod Architectures ve sanatçı Krijn de Koning arasındaki işbirliğinden doğan bir müze kamyonu yaratma projesi hayata geçirdi.

Sonuç, küçük bir müze koşullarında sergilenen sanat eserlerine geniş bir sergi alanı sağlayan bir kamyon çalışması.

Basit ve farklı kullanımlara uyarlanabilen çok işlevli bir araç olarak hayal edildi.

Truck Museum, özellikle müzeleri ziyaret etmeye alışık olmayanlar olmak üzere çok çeşitli kitlelere ulaşmak için Fransa’da ve yurtdışında seyahat edecek.

Kültür Bakanlığı tarafından yapılan son araştırma, Fransa’da son on yılda müze ziyaretlerinde genel bir düşüşün yanı sıra belirli sosyal düzeydeki ve kırsal bölgelerde yaşayan insanların nadiren sergi görmeye gittiklerini gösteriyor.

Truck Museum özellikle kültür kurumlarının kapılarından geçmeye alışık olmayan çocuklar ve yetişkinler için tasarlandı.

Tekerlekli panayır mimarisini çağrıştıran kamyonun yola çıkışı kamyonun köy meydanlarına, otoparklara, parklara ya da başka herhangi bir kamusal alana gelişi büyük bir coşkuyla karşılanıyor.

Kamyonun yan kapıları açılıyor, birkaç panel yatay ve dikey olarak açılarak bir ön sundurma oluşturuyor. Daha sonra merdiven yerine yerleştiriliyor.

Işıklı tabela kamyonun üzerinde yükselen ve dönen teleskopik bir direğe takılıyor. Aracın temel hacmi dönüştürülerek açılıyor ve iç mekan ile dış mekan arasındaki geçişte açık ve davetkar bir alan sunuyor.

Müzenin üç alanı: Ziyaretçi deneyimi

Müze üç mekândan oluşuyor: Sundurma, sergi odası ve oyuk.

Sundurma bir tiyatro sahnesi gibi dışarıya açılıyor ve çeşitli amaçlar için kullanılabiliyor.

Birincil işlevi, aynı katta yer alan sergi salonuna girmeden önce halkı yükseltilmiş bir alanda karşılamak.

Kış aylarında sundurma, ziyaretçileri kötü hava koşullarından korumak için yarı saydam bir perdeyle kapatılıyor.

Hareket kabiliyeti olmayanlar için, talep üzerine treylerin altına yerleştirilen bir asansör, ana girişin yanındaki bir yan kapıya erişim sağlamakta. Hacim, meydana en yakın yüzey 35m² olacak şekilde optimize edilmiş.

Sergi odası projenin çekirdeğini oluşturuyor. Eserlerin sergilenmesi için rafine bir alan olup, görsel rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için teknik unsurlar dikkatlice saklanmış.

Girişe sundurmadan, arkadan değil yandan erişiliyor ve kamyonun altına resim asmak için güzel bir yüzey açılıyor.

Tavanın merkezi, içi boş kısmı, entegre aydınlatma ve havalandırma ızgaraları ile pürüzsüz, düz bir yüzey oluşturmak için gizlenmiş. Tavan ve tüm duvarlar beyaz, zemin ise açık gri.

Ekip, görünürde herhangi bir aygıt olmaksızın bir müzedekine benzer asma koşulları yaratmaya çalışmış.

Tablolar, kamyonun titreşimlerini emmek ve sanat eserlerini korumak için bir sönümleme sistemi ile donatılmış duvarlara doğrudan sabitlenmiş.

Ortada, kare bir taban üzerinde üç beyaz mobilya parçası, nesneler ve depolama için bir kaide görevi görüyor ve havalandırma ızgaraları içeriyor.

Krijn de Koning tarafından tasarlanan, oturmalı bir projeksiyon odası, heykeller için bir alan veya başlı başına bir eser olarak hizmet verebilen dönüştürülebilir bir mekan.

Kamyonun her iki tarafındaki renk paleti de Krijn de Koning tarafından tanımlanmış.

Sundurmanın iç rengi açıldığında ortaya çıkıyor: parlak kırmızı, yeşil cepheyle tezat oluşturarak kamusal alana açılan bu davetkar alanı vurguluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın