Yeni havalimanı için tarih açıklandı

İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinin 3 mayısta gerçekleştirileceğini açıklayan Bakan Yıldırım: Yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğine sahip olacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinin 3 Mayıs 2013 tarihinde olacağını açıkladı. Yıldırım, havalimanının, İstanbul’un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşim yerleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 77 milyon metrekare büyüklüğündeki bir alana yapılacağını söyledi. Yeni havalimanına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, havaalanı için seçilen araziye ilişkin haritalar ve altyapı projelerinin tamamlandığını belirten Bakan Yıldırım, zemin etüdüne yönelik raporun da çıkma aşmasında olduğunu kaydetti.

Dünyanın en büyüğü

Havalimanının tam kapasiteye ulaştığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacağını kaydeden Yıldırım, havalimanının kamu özel sektör marifetiyle yapılacağını söyledi. İhalenin, bu sefer önceki projelerden farklı bir yöntemle gerçekleştirileceğini dile getiren Yıldırım, “İşin başında işletme süresini 25 yıl olarak sabitliyoruz. İşletme süresi yapım işlerinin tamamlanmasını takip eden ve havaalanının işletmeye alınmasıyla birlikte başlayacak, 25 yıl devam edecektir. İstekliler tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım süresi ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme süresi için Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’ne ödeyecekleri toplam kira bedelinde yarışacaklar. İşletme süresinde en fazla kira ödemeyi taahhüt eden istekli ihaleyi kazanmış olacak” dedi.

Proje aşamaları

Projenin dört aşamada gerçekleşeceğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Birinci aşama toplam 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olan yolcuların kullanımına yönelik her türlü donanıma sahip 680 bin metrekare büyüklüğünde ana terminal, 170 bin metrekare büyüklüğünde ikinci terminal veya uydu terminal olmak üzere iki terminal binası, terminallerde toplam 88 yolcu köprüsü, 12 bin araçlık kapalı otopark, birbirinden bağımsız uluslararası ölçülere uygun büyük gövdeli (380, 777 gibi) uçakların da rahatlıkla inip kalkabileceği üç pist, sekiz paralel taksi yolu, yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron, üç teknik blok, bir kule, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminalleri, içinde hastane, ibadethane, kongre merkezlerinin yer aldığı diğer sosyal donatı alanları.”

Yolcu kapasitesi 150 milyon

Projede ikinci etap sonunda bir pist, üç paralel taksi yolunun daha yapılacağını anlatan Yıldırım, üçüncü etapta ise deniz tarafına 500 bin metrekare büyüklüğünde yıllık 30 milyon yolcu kapasiteli terminal binası, paralel taksi yolları, ilave apronla birlikte bir ilave pist daha yapılacağını söyledi. Dördüncü etapta ise 340 bin metrekare büyüklüğünde 30 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal daha yapılacağını belirten Yıldırım, böylece terminal alanının 1 milyon 400 bin metrekareye ulaşmış olacağını, toplam yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını kaydetti.

42 ay içinde tamamlanacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Belirlenen takvime göre İstanbul yeni havalimanının ilk etabını, ihalenin karara bağlanmasından ve yer teslimi yapılmasından itibaren 42 ay içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu. İlk etap yatırımının başlamasıyla birlikte inşaat dönemi süresince yılda ortalama 80 bin kişiye iş imkânı sağlanmış olacağına dikkat çeken Yıldırım, havalimanının hizmete girmesiyle birlikte yıllık ortalama 120 bin kişiye istihdam imkânı sağlanacağını belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın