Yeni Dışişleri’ne “Beyaz Saray” Tarzı!

Türk dış politikası, artık Balgat'taki Dışişleri Bakanlığı binasına sığmıyor.

Ankara Karakusunlar’da 185 dönümlük yeni yerleşke yapılıyor. Bakanın makamından özel asansörle inebileceği, ABD’de Beyaz Saray’da kullanılana benzeyen bir kriz odası da olacak.

Dışişleri Bakanlığı’nın 2014 yılında tamamlanacak olan yeni yerleşkesinin detaylarına HABERTÜRK ulaştı. Yerleşke için yapılan yarışmayı kazanan Süleyman Bayrak ve Ahmet Yerturan aynı zamanda Ankara Esenboğa Yeni İç-Dış Hatlar Terminali’nin de mimarları. Bayrak ve Yertutan, yeni yerleşke hakkında detaylı bilgi verdi.

Osmanlı – Modern Karışımı
Dışişleri binası, İngiltere, ABD ve Fransa’daki benzerlerini kıskandıracak özelliklerde olacak. Sade ve modern dış çizgilere hâkim komplekste Osmanlı ve modern mimari karışımı bir tarz öne çıkacak. Cumbalar ve süs havuzları kullanılacak. Dışişleri bakanının makam odasının da yer alacağı bina 11 bin 500 metrekare olacak. Burada Türk tarihini ön plana çıkaracak, rölyef ve heykeller yer alacak. Bakan makamodası 150metrekare olacak. İçinde ayrıca duşlu dinlenme odası, yemek, toplantı salonun da olacağı makam odasında çalışırken güvenliğinin sağlanması için makam katında odanın gözetleneceği özel bir güvenlik odası da bulunacak.

Dışişleri bakanı, odasındaki özel asansörle büyük toplantı salonuna, sergi salonuna, müze, basın merkezine ve kriz merkezine doğrudan ulaşabilecek. Savaş, olağanüstü hal ve kriz durumları için Dışişleri Bakanlığı’nda ilk kez bir “kriz merkezi” inşa ediliyor. Buraya, sadece bakanın makam odasında olacak asansörle inilecek. Kriz odasında, çalışma için gerekli her şey ve iletişim sistemleri olacak.

İki Kurumun Kriz Odası Var

Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi: Başbakanlık binasına yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Diyanet binasının yanında, MGK Genel Sekreterliği’nin karşısındaki binada.

Genelkurmay Savaş Harekât Merkezi: Genelkurmay Karargâhı’nın bulunduğu binada. Yeraltına inşa edilen sığınak kompleksinde.

Çevreci, Akıllı Bina
Yeşil alanda bakanlığın tercihi nedeniyle su havuzu bulunmayacak. Onun yerine çiçek havuzları olacak.

Bina teknolojik camlarla donanacak.

Gri su sistemi olacak. Kullanılan su tekrar kullanılabilecek.

Yağmur suyu kullanılacak.

Harekete duyarlı aydınlatma ve havalandırma sistemi yapılacak.

Binanın ısınması için kullanılacak sistemle elektrik de üretilecek.

Ağaçlar korunarak inşaat yapılacak.

Bazı küçük ağaçlar ise taşınacak.

Personel için kreş, sağlık ocağı, spor salonu, kuaför, lostra, çamaşırhane, terzi, kafeterya, market, 800 kişilik basın odası olacak.

Binada müze ve toplam bin 500 kişilik salonlar ile sergi salonları olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın