Yeni Bir Kent Cephesi: Famalicão Belediye Pazarı Düzenlemesi

Portekizli mimar Rui Mendes Ribeiro tarafından yenilenen çarşıyı örten heykelsi yapı, eski kulenin formundan ilham alıyor. Yeni yapı gün boyunca çarşıya daha fazla gölgeli alan sağlıyor.

Fotoğraflar: Ivo Tavares

21 Eylül 1952’de açılan Famalicão Belediye Pazarı’nın inşaatının ikili bir amacı varmış: bir yandan eski panayır alanlarını temizlemek (günümüzde D. Maria II Meydanı) ve diğer yandan daha hijyenik koşullarla daha hoş bir alan yaratmak. Canlı bir dönemin ardından pazar, giderek popülerliğini yitirerek eski bir alan haline gelmiş.

Ana yapı, D. Maria II Meydanı ile Capitão Manuel Carvalho Caddesi arasındaki geçişi işaret eden birbirine bağlı bitişik üç dikdörtgen hacimden oluşuyor. Daha yüksek bir kotta, pazar alanının avlusuna erişim iki girişten yapılıyor (kuzeyde Kaptan Manuel Carvalho Caddesi ve batıda D. Maria II Meydanı).

Alt katta bulunan avlu, et, balık ve meyve satılan üç yapı tarafından desteklenmiş. Proje sırasında bakımları ve onarımları yapılan ana hacim, tasarımda kırılmış bir çizginin formunu alıyor. Daha yüksek kotlarda cadde aksına eşlik ediyor. İç mekanlarda birkaç sokak mağazası bulunuyor.

Famalicão Belediye Pazarı’na yapılan müdahale, alanın mimari karakterini geliştirilmesini ve mevcut koşulları iyileştirme amacıyla rahatlatılmasını amaçlamış. Mevcut binaya yapılan müdahaleye ek olarak, kalıcı ve döngüsel pazar alanının ihtiyaçlarını karşılama potansiyeli sunan, aynı zamanda Marechal Humberto Delgado Bulvarı ve Mouzinho de Albuquerque Meydanı’na yeni bir kentsel cephenin açılmasına izin veren yeni bir metal strüktür inşa edilmiş.

Bu yeni gövdenin kaplaması, alanın gölgelenmesini ve su geçirmezliğini garanti ediyor ve referans olarak  önceden var olan üçgen modülü alıyor, bu da çevreyle daha büyük bir entegrasyona olanak tanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın