Yeni Ahlar Köprüsü: Tondo

"Tondo", Brüksel’in merkezindeki parlamento binası Palais de la Nation'ın birinci katını, Office Kersten Geers David Van Severen’in tasarladığı yeni "Forum" binasının ikinci katına bağlayan sanatsal bir yaya köprüsü. Adını Tondo geleneğinden alan yapı, halka şeklinde ve iki cephe arasına sıkıştırılmış.

Brüksel’in hükümet bölgesinde yer alan köprü, açıkça teknik bir çözümden ziyade mekansal bir unsur olarak tasarlanmış. İki cephe arasında bir buluşma yeri olarak da işlev gören Tondo, farklı bir yürüyüş rotası da sunuyor.

Fotoğraflar: Bas Princen

Office Kersten Geers David Van Severen tarafından halka şeklinde tasarlanan köprü, çok popüler dairesel Rönesans tabloları olan “Tondo” geleneğini takip ediyor.

Tıpkı Ahlar Köprüsü (Bridge of Sighs – Ponte dei Sospiri) geleneğinde olduğu gibi, Tondo kendini şehre kapalı bir element olarak sunuyor. Köprünün aynalı cepheleri, hem parlamento binasının hem de yeni Forum binasının cephelerini yansıtarak güzel bir illüzyon yaratıyor. Daha yakından bakıldığında, iki bina arasındaki geçitlerin ince bir görüntüsünü gösteriyor. Tondo uzaktan, aynalı panel kaplama yüzeyi ile meraklı gözlere kapalı ve kentsel çevreyi yansıtan soyut bir çalışma. Yalnızca yaklaştıkça camlı iç mekan görünüyor.

Kapalı bir dış mekan yaratan ve görsel olarak güzel bir yürüyüş sunan bu köprü ayrıca bir toplantı alanı olarak da işlev görüyor. Aynı zamanda, her iki bina arasındaki yükseklik farkının, %4’lük eğim ile tek bir erişilebilirlik aracılığıyla birleşmesine de olanak tanıyor.

Proje 20 metre açıklığa sahip. Strüktürel olarak yapı, üst taraflarında değişken kalınlığa sahip dikey takviyelerle güçlendirilmiş bir çelik çatı strüktürü olarak çalışıyor. Cam paneller ve alt döşeme bu strüktüre asılı duruyor. Çatıyı ve mevcut yapıyı birbirine bağlayan destek noktaları görünmediğinden, köprü havada asılı bir halka yanılsaması yaratıyor. Binalar arasında geçici bir pavyon hissi veren yapıya yukarıdan bakıldığında ise heykelsi kiriş oyunu strüktürel olarak görülür hale geliyor ve “dünya üzerinde bir göz” gibi görünüyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın