Yenebilen Mantar Strüktürler

Brunel Üniversitesi öğrencisi Aleksi Vesaluoma istiridye mantarını, konvansiyonel yapı malzemelerine alternatif olarak kullanıyor.

Vesaluoma, mimarlık ofisi Astudio ile beraber üzerinde çalıştığı projede istiridye mantarından, dayanıklı, sıfır atık ve çevreye duyarlı yapılar yapmak için araştırmalar yapıyor.

Araştırma kapsamında malzeme olarak mycelium (istiridye mantarı filizi)’u kullanılıyor. Mycelium ve karton karışımı boru şeklinde pamuklu bir kumaşa sararak “mantar sosis”leri elde ediliyor.

Mantar sosislerine, bir kalıp etrafında şekil verildikten sonra, 4 hafta süreyle havalandırmalı bir serada büyümeye bırakılıyor.

Vesiluoma’ya göre ortaya çıkan strüktür “tutkal gibi birbirine bağlı” ve daha yaygın olarak kullanılan inşaat yöntemleri ve malzemelerine göre çevre dostu bir alternatif sağlayabilir. Ayrıca strüktürün etrafında büyüyen istiridye mantarları yemeklerde de kullanılabiliyor.

Bir dizi tasarımcı, sanatçı ve şirket mycelium’u farklı şekillerde kullanıyor olsa da, Vesaluoma’nın yeni “sosis” tekniği farklı tasarımlara dönüşme veya küçük ölçekte bina oluşturma imkanından dolayı önemli bir yenilik olarak görülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın