Yayalar ve Hayvanlar İçin Ekolojik Köprü Tasarımı

Kore'de düzenlenen Yangjaegogae Eko Bridge Design Competition'da birincilik ödülünü kazanan KILD, yalın konseptiyle dikkat çeken bir öneri hazırladı.

Tasarım, bir zamanlar mekansal bir strüktür olarak kullanılan bağlantıyı yeniden oluşturmak üzerine kurgulanmış.

Bu strüktür, atmosfer olarak Mount Umyeon ve Maljukgeori Parks’ın iki bağımsız tepesinin güney yamaçları boyunca uzanan geçişi hatırlatacak şekilde tasarlanmış.

Yangjaegogae Eko Bridge Design Competition, Gyeongbu Otobanı’nın üzerinde, mevcut yolun iki tarafında bulunan dağlık alanları bağlamak için yeşil bir geçit oluşturmayı amaçlıyor. Böylece insanlar ve hayvanlar bu yeşil köprüyü kullanarak otobanı geçebilecek.

KILD’in tasarladığı köprünün peyzajı, Kore bahçelerinin doğal, basit ve zorlamadan uzak yapısına göndermede bulunuyor.

Yapının mimari dili, manzara eşliğinde doğada vakit geçirmek için kullanılan geleneksel Kore bahçe köşklerinin ritmik doğasını yansıtır nitelikte.

Tasarıma konu olan iki bağımsız güney yamaç daha az rüzgar alıyor ve çoğunlukla güneşli; dolayısıyla alan yamaçta yürürken doğal olarak ikili bir mekansal deneyim sağlıyor.

Köprünün orta noktası, kuzey kısımda panaromik Seul manzarısını görecek şekilde açık bırakılmış.

Tasarımda, insanlar tarafından kesintiye uğramayan, güvenli ve sade geçiş bölümlerinin öncelik olarak belirlenmesinin bir sonucu olarak, hayvanların da köprüden geçişi kolaylaştırılmış.

Köprüde bulunan iki farklı bölüm strüktürel bir konsept öneriyor: Kemerli bir köprü (çekirdek) insanlar için düz bir yürüyüş yolu oluşturuyor ve onun yan tarafına asılmış, hayvanlar için geçiş sağlayan eğimli bölümü de şekillendiren kısımla entegrasyon sağlıyor.

Köprü üzerinde ve çevrede zengin bir bitki örtüsü bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın