‘Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ Tartışma Yarattı

İstanbul Boğazı'nda inşasına başlanan üçüncü köprüye 'Yavuz Sultan Selim' adı verileceğinin açıklanması tartışma yarattı. Tahtta olduğu dönemde 'Alevi katliamları' yapmakla suçlanan Sultan Selim'in ismine itirazlar var..

İstanbul Boğazı’nda inşasına başlanan üçüncü köprünün adının ‘Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ olarak belirlenmesi tartışma yarattı. Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “3. köprünün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacak” demesinin hemen ardından özellikle sosyal medyada konuyla ilgili eleştirel yorumlar gelmeye başladı.

Osmanlı tahtının 9. padişahı olan ve 8 yıl kaldığı tahtta özellikle doğu seferleriyle imparatorluk topraklarını genişleten ama aynı dönemde doğudaki Alevi-Şii topluluklara karşı katliamlara girişmekle suçlanan Yavuz Sultan Selim’in isminin İstanbul’un 3. köprüsüne verilmesi tartışma yarattı.

Twitter kullanıcıları, Cumhurbaşkanı Gül’ün köprünün ismini açıklamasının hemen ardından konuyla ilgili eleştirel yorumlar yaptılar. Twitter’daki bazı yorumlar şöyleydi:

İsmet Berkan: Yavuz Sultan Selim’in iktidara babasını darbeyle devirerek geldiğini biliyoruz değil mi?

yetvart danzikyan: sabiha gökçen havaalanına inip yavuz sultan selim köprüsünden geçerek evine giden bir alevi düşünün..

Hüseyin Aygün: AKP İstanbul’daki 3. Köprü’ye Yavuz Sultan Selim adlı Alevi celladının adını vermiş. Bu, Alevilere yeni bir hakaret ve açık bir gözdağıdır!

Selami İnce: Yavuz Selim ismi mesela Sivas Havalanı’na daha çok yakışırdı.

Özgür Mumcu: Elbette Suriye fatihi Yavuz Sultan Selim’in adı verilecekti köprüye. Şeyh Bedrettin diyecek değillerdi ya.

vartan estukyan: Sabiha Gökşen Havaalanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Talat Paşa İlköğretim Okulu’ndan sonra şimdi sıra Topal Osman Alışveriş Merkezi’nde.

Mujgan Halis: İstanbul’da yasadigim muddetce adi lanetli yeni kopruden hic gecmemeyi planliyorum.

Hale A.: Çok kendimi halife ilan etmek istiyor ama yapamıyorum kokan hareketler bunlar.

reha ruhavioğlu: tartışma köprünün tabiatı talan etmesinden köprünün ismine kaydığına göre hükumet mevzuyu yine iyi yönetmiş demektir..

Funda Sirinkal: Bir Bektasi kizi olarak Yavuz Selim Koprusu adini kiniyorum! @cbabdullahgul

Efkan Bolaç: Ben olsam 3. Köprünün adını “Ebu suud” köprüsü ya da “İdris-i Bitlisi” köprüsü koyardım. Niyet tam belli olsun

ismail saymaz: baska isim mi yok ki, kopriye yavuz adi konuyor? bari giselere de muaviye adini verelim, olsun bitsin.

Emre Uslu: 4. Köprü Hürrem olsun bizi Ukrayna’ya bağlasın 🙂

Irem Koker: Yavuz Sultan Selim: 1. hilafeti osmanlı’ya getiren padişah 2. alevileri katleden padişah… başka “mantıklı” neden bulamıyorum

hande Kuday: Dersim yuzunden Sabiha Gokcen havaalanin adi degissin isteyenler, katlettigi alevilere ragmen 3. Kopruye Yavuz’un adi verilmesine ne diycek?

Tufan Come On: Yeni Havaalanının adı Hz. Yezit konmazsa üzülürüm

Etiketler

1 Yorum

  • vehbi-durust says:

    Yavuz Sultan Selim Han…Kaşlarını çatmış bize bakıyor belki de mütevazi bir köşedeki sakin türbesinden.Kaç kişi ziyaretine gitti? Ve adı bir köprüye verildi. Tartışılan bir köprüye hem de. İdarecilerimiz ne yaptıklarını biliyor olmalılar çünkü hesap verilmesi gereken sadece diriler yok. Kavga döğüş olmadan aklı selim ile birlikte Türkiye için çalışmalı değil miyiz? Evet. Öyleyse yol yöntem yanlıştır. Hem peşin hüküm hem de niyet okumanın yanlış olduğu gibi.Hayırlı olsun.

Bir yanıt yazın