Yatay Düzlemlere Sahip Cephe: Our-Shelves-Houses

Yatay Düzlemlere Sahip Cephe: Our-Shelves-Houses

Elena Orte ve Guillermo Sevillano tarafından kurulan SUMA Arquitectura, bir kooperatif için sekiz konut ve iki ofis alanından oluşan bir bina tasarladı. Arsa, Madrid’in en iyi bilinen kentsel morfolojilerinden biri olan ve Arturo Soria tarafından tasarlanan Ciudad Lineal'in üzerinde yer alıyor.

Fotoğraf: Jesús Granada

Son yıllarda, bahçeli evlerle karakterize edilen bölge (çoğunlukla 1997’de Madrid Genel Kentsel Planlama Planı’nın yürürlüğe girmesinden önce inşa edilen), çok aileli ve toplu konutlarla yoğunluğunu artırıyor.

Alana bitişik binaların farklı konum ve yüksekliklere sahip olması nedeniyle, alan hacimsel kısıtlamalar açısından karmaşık bir yapıya sahip. Bina, ilk evlerini edinmek isteyen bir grup genç profesyonel için kooperatif bir proje olarak inşa edilmiş.

SUMA Arquitectura, Ciudad Lineal için önerilen ve kaybolan mekânsal organizasyonu geri kazanmak amacıyla binayı bahçe alanlarıyla çevrili olarak yerleştirmiş. Evler her bir aile için özelleştirilmiş olup, tipolojik olarak 3 yatak odalı dubleksler ve tüm katlarda asansörlü kademeli odalara sahip olacak şekilde tasarlanmış. Tüm evlerde özel bir açık alan, zemin katta bir bahçe ve çatı katlarında geniş bir teras bulunuyor. Komplekste yüzme havuzu, bahçe ve otopark yer alıyor.

Mimarlar, yük taşıma işlevine yanıt vermenin yanı sıra, güneşten korunmaya, güneş radyasyonunun ve manzaranın kontrolüne ve ayrıca geri çekilmesi sayesinde farklı depolama alanlarının (dolaplar, masalar, yataklar, kitaplıklar, mutfak tezgahları…) yerleştirilmesine olanak tanıyan yatay düzlemlere sahip cephe tasarlamış.

Strüktürel yapı üç unsurla tamamlanıyor: asansörün çapraz lamine ahşap çekirdekleri, çapraz lamine ahşap döşemeler ve zemin seviyesinin altındaki betonarme yapı.

Yapı, higrotermal avantajlar ve kolay montaj sunan kızıl köknar ve sarıçamdan çapraz lamine ahşaptan (CLT ve GLT) yapılmış. Tavanlarda görülen lamine direnç sınıfı GL24h’ye karşı ahşap levhalar sürdürülebilirlik, higrotermal ve kolay montaj avantajları sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın