Yaşlılar İçin Sosyal Bağlantıları Güçlendiren Bir Tesis

Mae Architects tarafından tasarlanan John Morden Centre, Londra'nın güneydoğusundaki Blackheath'te yer alan bir yaşlı bakım ve sağlık tesisi. Geleneksel ve çağdaş mimari öğeleri bir araya getiren bu merkez, tarihi referanslarla modern bir yapıya sahip.

John Morden Centre, CLT yapı ve tuğla cepheye sahip.

Mae, sosyal izolasyonla mücadele etmek için Londra’nın güneydoğusunda yaşlılar için gündüz bakım merkezi tasarladı.

Fotoğraflar Jim Stephenson’a ait.

Mae Architects, yaşlılar arasındaki yalnızlık sorununa çözüm arayan bir gündüz bakım ve sağlık tesisi olan John Morden Centre’ı tamamladı.

Konut bloğu Sergison Bates tarafından tasarlandı.

Merkez, Londra’nın güneydoğusundaki Blackheath’te bulunan ve 300’den fazla yaşlı sakine ev sahipliği yapan uzun soluklu bir emeklilik topluluğu olan Morden College’ın bir parçasını oluşturuyor.

Doktor ve fizyoterapi konsültasyon odalarını içeren tıbbi tesislerin yanı sıra, bir kafe, bir etkinlik salonu ve bir sanat ve el sanatları stüdyosu gibi bir dizi sosyal ve aktivite alanı sunuyor.

Mae Architects’in kurucu direktörü Alex Ely:

“Binalar daha uzun, sağlıklı ve bağımsız yaşamların desteklenmesinde önemli bir rol oynayabilir. Binanın amacı, sakinlerin hayatı dolu dolu yaşamalarına ve eğlenmelerine olanak tanıyan bir topluluk atmosferini teşvik etmektir.”

“Yaşlılıkta topluluğun değeri, yalnızlığın önlenmesinin önemi, özellikle de yalnızlığın yaşlı insanlar için obeziteden iki kat daha sağlıksız olduğu konusunda artan kanıtlara yanıt veriyor.”

İlk olarak 1695 yılında kurulan Morden Koleji’nin binaları arasında St. Paul Katedrali mimarı Christopher Wren’e atfedilen ve Edward Strong tarafından inşa edilen bir imarethane ve şapel bulunuyor.

John Morden Centre, CLT yapı ve tuğla cepheye sahip.

John Morden Merkezi, malzeme paletinde bu tarihi binalara referans veriyor. Geleneksel ahşap çerçeve yerine, dış cephesi kırmızı tuğlayken iç kısmı açıkta bırakılan çapraz lamine ahşap (CLT) bir yapıya sahip.

Tasarım ayrıca Wren’in dik eğimli çatılarının, odak bacalarının ve en önemlisi de dehlizlerinin çağdaş yeniden yorumlarını içeriyor.

Kolonadlı koridorda avluya bakan oturma nişleri bulunuyor.

Koridor, binaya farklı sosyal alanlar arasında dokunan cömert bir geçit sağlarken avluya bakan oturma nişleri sağlıyor.

“Bina, tüm bina boyunca uzanan bir kolonad etrafında tasarlandı.”

Bu kolonad, büyük pencerelerin ve bir tavan penceresinin sıcak tonlu ahşap duvarlara ve tavana bol miktarda doğal ışık yönlendirdiği çift yükseklikli bir alan olan kafeye açılıyor.

Bir atölye odası sanat dersleri gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Atölye odası sanat dersleri gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Kafenin her iki yanında yer alan salon ve atölye alanları, fitness seansları, sanat dersleri ve spor etkinlikleri gösterimlerini de içeren bir dizi faaliyet için fırsatlar sunuyor.

Diğer mekânlar arasında bir sığınak, bir kış bahçesi ve bir veranda terası bulunuyor.

“Bu, sakinlerin binanın gerçekten kendilerine ait olduğunu hissetmelerini ve binanın yaşamını şekillendirmeye yardımcı olmalarını sağlıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın